Численні інциденти у вечірню пору за участі підлітків підштовхнуло чорногорську поліцію та громадські організації до пошуку розв’язання проблеми, яку створюють діти, котрі без діла тиняються вулицями міст після 22 годин або вживають наркотики. Як зазначають місцеві ЗМІ, у Чорногорії на обліку перебуває майже 60 000 наркоманів. 

Керівник громадської організації «4 lajf» Саша Мійович уважає, що проблема наркоманії та збільшення кількості наркозалежних сягнули розмірів епідемії. Це підтверджують і експерти Інституту охорони здоров’я. Їхні останні дослідження свідчать, що дев’ять відсотків громадян Чорногорії пробували наркотичні речовини, а у віковій групі від 15 до 35 років — 14,3 відсотка, що майже на три відсотки вище, ніж торік. При цьому число підлітків, які зловживають марихуаною, зросло майже вдвічі.От чому в країні повернулися до ідеї запровадження для неповнолітніх комендантської години. Вона передбачає заборону на появу дітей до 16 років без супроводу дорослих на вулиці взимку після 22 години, а влітку після 24-ї. Цей захід уже обговорювався кілька років тому перед внесенням поправок до закону про сім’ю, але не був прийнятий суспільством і депутатами. Голова Товариства батьків Чорногорії Христина Михайлович нагадала, що відмову аргументували тим, що закон із цим заходом контролю над дітьми був би масово «незастосовний на практиці й залишався б словами на папері».
Але тепер ініціатори введення суворого контролю над підлітками вивчили досвід багатьох закордонних країн. Як приклад приводять Ісландію, де комендантська година для неповнолітніх діє вже 20 років. Саме цей захід став найуспішнішим у боротьбі з антигромадськими проявами. За цей період кількість наркоманів і алкоголіків серед молоді там знизилася з 44 до 5 відсотків, поменшала кількість вуличних інцидентів за участі дітей. Цей аргумент переконав і активістів Товариства батьків, що комендантська година дасть змогу знизити відсоток правопорушень, які вчиняють неповнолітні у вечірній час після вживання наркотиків чи алкоголю. Та й батькам можна буде переконливо відповідати на запитання дітей: «Чому я не можу погуляти на вулиці ввечері?». Законодавча поправка до закону про сім’ю дасть змгу батькам оправдовувати перед дітьми заборону на прогулянки високими штрафами й іншими заходами громадського впливу.