СЄВЕРОДОНЕЦЬК:

У Луганській обласній дитячій клінічній лікарні відкрито три нові відділення — планової хірургії, екстреної хірургії та ендоскопії. В області вважають, що за рівнем технічної оснащеності це один з кращих медичних закладів в Україні. В результаті показник малюкової смертності порівняно з попереднім роком вдалося знизити удвічі, перинатальної — у 2,5 разу.

Становлення цього медичного закладу було нелегким. З березня 2015 року Луганську обласну дитячу клінічну лікарню передислоковано на територію, підконтрольну українській владі, до Лисичанська, але наявна матеріальна база була фактично відсутня. Понад мільйон мешканців, з яких майже 130 тисяч становлять діти, не мали змоги отримувати високоспеціалізовану медичну допомогу ІІІ рівня і вимушені виїжджати на консультації та оперативні втручання в інші регіони України. За словами головного лікаря ЛОДКЛ Світлани Ошеко, на момент початку роботи закладу було лише 17 лікарів, які працювали за 32 спеціальностями. Все починалося з відділень, які були найбільш затребувані — травматології та хірургії.
«Було багато мінно-вибухових травм, хворих необхідно було везти до Харкова або Києва. Із самого початку ми розраховували, що це буде лікарня екстреної медичної допомоги, — згадує Світлана Ошеко. — Нам дуже пощастило, що очільник області Юрій Гарбуз завжди оперативно реагував на потреби дитячої охорони здоров’я. Три останні відділення нашої лікарні теж відкриті з його допомогою. Вони повністю укомплектовані новітнім обладнанням. Тут відкрито три операційні відповідного профілю, працюють спеціалісти для надання екстреної медичної допомоги».
На придбання медичного та технологічного обладнання для ЛОДКЛ було використано 140 млн грн бюджетних коштів. Крім того, у вигляді благодійної допомоги надійшло медичного обладнання на суму майже 20 млн грн. Фонд лікарні становить 246 ліжок. Сьогодні ЛОДКЛ обслуговує дитяче і підліткове населення трьох міст та 12 районів Луганської області, внутрішньо переміщених осіб та жителів з тимчасово окупованої території, а також із сусідньої Донецької області.

Фото прес-служби Луганської ОДА-облВЦА.