Завтра у Польщі пройдуть вибори до органів територіального самоврядування (ОТС). Сьогодні в країні традиційна "виборча тиша". Багато експертів та й пересічних громадян радіють, що нарешті закінчилася ця виборча кампанія, яка пройшла, як ніколи раніше в історії цієї категорії виборів (їх старались максимально деполітизувати і департизувати, в результаті чого у 70% гмін дотепер керували безпартійні) під знаком особливо жорсткого протистояння партії влади та розрізнених опозиційних сил.

Від самого початку виборчої кампанії партійні лідери правлячої партії Право і справедливість та прем'єр сформованого нею уряду почали турне по країні, аби переконувати виборців, що в ОТС -- гмінах (відповідник наших ОТГ), повітах (відповідних наших районів) та воєводствах (відповідник наших областей) їм також варто зробити ставку на кандидатів від "доброї зміни" (так у Польщі називають правління ПіС -- від назви виборчої програми, з якою партія у 2015 році здобула самостійну більшість у парламенті): яка вже може похвалитися виконанням низки передвиборчих обіцянок на загальнонаціональному рівні, але для кращої реалізації її програм все-таки потребує підтримки органів самоврядування, наділених широкими компетенціями, яким уряд не може нічого наказувати. Адже польська урядова вертикаль виконавчої влади закінчується на рівні воєводства, де прем'єр призначає свого представника -- воєводу, який має повноваження щодо координації роботи силових структур та здійснення нагляду за рішеннями ухвалодавчих і діями виконавчих органів територіального самоврядування, аби ті не виходили за рамки визначених законодавством компетенцій.

Старались не відставати від партії влади в роботі на місцях також її основні опоненти із "Громадянської коаліції" -- блоку, про який на період цих виборів домовилися партії "Громадянська платформа" та ".Сучасна", аби не розпорошувати голосів противників чи опонентів "доброї зміни".

За польським законодавством учасники виборчих перегонів мають зареєструвати свої Виборчі комітети (ВК). У ході цієї кампанії ВК із "загальнопольським покриттям", окрім згаданих вище сил, в Державній виборчій комісії (ДВК) зареєстрували: Польська народна партія, Кукіз'15,  Союз демократичних лівих сил -- ліві разом, Партія "Разом", Національний рух РП,  Партія зелених, "Свобода в самоврядуванні" та "Безпартійні самоврядці".

Умовою отримання загальнопольського статусу ВК є реєстрація ним своїх списків кандидатів щонайменше у половині виборчих округів з виборів депутатів до Воєводських  Сеймиків (ухвалодавчий орган на рівні воєводства). Ці десять ВК, в ході жеребкування в ДВК, отримали номери за якими виборець зможе знайти їхні списки не лише в ході виборів депутатів Сеймиків, а й повітових (ухвалодавчий орган на рівні повіту) та гмінних (ухвалодавчий орган на рівні гміни) рад. Варто згадати, що крім цих загальнопольських ВК, які фактично стануть полігоном для визначення лідерів перегонів за партійною ознакою, зареєстровано ще понад дев'ять тисяч ВК різних рівнів -- це виборчі комітети організацій та виборчі комітети виборців.

За даними останніх соціологічних опитувань, проведених кількома соціологічними службами, у недільних виборах на рівні регіонів (до Воєводських сеймиків) пальму першості має отримати Право і Справедливість (з 34%), а Громадянська коаліція може розраховувати на 24%. Подолання пятивісоткового виборчого порогу прогнозують також таким ВК: Безпартійні самоврядці (12%), Союз демократичних лівих сил -- ліві разом та  Польська народна партія -- по 8%, Кукіз'15 (6%).

Ще одним лакмусовим папірцем для партій стануть результати змагання їхніх кандидатів на посади "одноосібних виконавчих органів" -- бургомістрів (мерів міст із населенням до 100 тис. мешканців та керівників місько-сільських гмін у складі міста та кількох сіл) і президентів (мерів міст з населенням понад 100 тис. мешканців), особливо тих найбільших, та (меншою мірою) війтів (керівників сільських гмін), яких обирають шляхом безпосереднього голосування.

У випадку цих трьох категорій посадовців, перемагає той, хто набере понад 50% визнаних дійсними голосів. Там, де буде менше, переможця простою більшістю буде обрано в ході другого туру голосування 4 листопада.