У четвер парламент Косово затвердив пропозицію уряду про формування повноцінної армії на основі Сил безпеки країни. Із 102 депутатів, які були присутні у залі засідань,  "за" проголосував 101. Косовське видання Gazeta Express зазначило, що депутати від косовських сербів з партії "Сербський список" не брали участі у дебатах, бо, на їхню думку, питання про створення власної армії йде в розріз із Резолюцією 1244, прийнятою Радою безпеки ООН. Вони категорично відмовилися брати участь і в голосуванні. Але й без них парламент також розглянув і ухвалив у першому читанні три законопроекти, пов'язаних зі створенням армії Косово.

Голова парламентської комісії з питань внутрішніх справ, безпеки та контролю за Силами безпеки Косово Хаджі Шапа пояснив, що тепер буде створена робоча група, яка організує громадське обговорення схвалених документів, а потім займеться оформленням їхньої юридичної частини, щоб повністю завершити всі процедури, пов'язані із трансформацією Сил безпеки в повноцінну армію. За його словами, цей процес повинен бути завершений до кінця листопада -- початку грудня.

Нагадаємо, що створення власних збройних сил було одним з обіцянок, з якими прем'єр-міністр Рамуш Харадінай ішов на останні парламентські вибори. Правда, він гадав, що це відбудеться до кінця березня цього року. Але життя внесло корективи в плани лідера Альянсу за майбутнє Косово.

Першим привітав косовську владу із цим рішенням прем'єр-міністр Албанії Еді Рама. На своїй сторінці у Твіттере він написав: "Слава всім косовським мученикам і так буде благословенна новонароджена армія Косово". Іншою була реакція в Белграді. Авторитетна сербська газета "Вечірні новини" повідомила, що найближче оточення президента Олександра Вучича чинить на нього величезний тиск і радить ввести сербські війська в Косово, поки там не сформували свою армію. Поки що він вагається, бо розуміє, що це привіт не тільки до загострення конфлікту, а й до більш серйозних наслідків у регіоні. Згідно з міжнародними угодами, на території Косово може бути присутнім єдине військове формування -- КФОР, яке стежить за дотриманням безпеки. Поки що невідомо, як відреагували на рішення парламенту Косово в Брюсселі й інших європейських столицях. Але косовські ЗМІ зазначають, що питання про створення власної армії було винесене на голосування в парламенті після повернення прем'єр-міністра Рамуша Харадіная зі США, де він одержав благословення на цей відповідальний крок.