Дострокові парламентські вибори в Македонії не знадобляться. Про це стало зрозуміло в п’ятницю, коли в парламенті після 22.00 питання про внесення поправок до конституції з перейменування країни в Республіку Північна Македонія було винесено на голосування. 80 депутатів 120-містного парламенту (на історичному засіданні були присутні 119 народних представників) проголосували «за» цю пропозицію, що становить рівно дві третини голосів, необхідних для затвердження історичного рішення. «Проти» було 39 депутатів від опозиційної партії ВМРО-ДПМНЄ. Голосування проводилося в електронному режимі, а коли на табло напроти слова «за» з’явилася цифра 80, депутати від ВМРО-ДПМНЄ зажадали провести поіменне голосування. Але кінцева цифра й після цього не змінилася.
«Сьогодні історичний день для нашої країни. Ми разом написали її нову історію. Наші мрії про краще життя в більш кращій країні — здійсняться», — заявив прем’єр-міністр Зоран Заєв після оголошення результатів голосування. Він висловив особливу вдячність вісьмом депутатам від ВМРО-ДПМНЄ, які інтереси країни та народу поставили вище за вузькопартійні. Зі стану опозиції почали стверджувати, що на тих чинився тиск, а секретар ВМРО-ДПМНЄ Ігор Янушев прилюдно заявив, що депутатам від цієї партії пропонували «мільйони євро, щоб вони голосували проти волі громадян Македонії», і закликав прокуратуру почати розслідування випадку «вчиненого тиску на депутатів». Голова ВМРО-ДПМНЄ відразу після засідання парламенту оголосив, що вісімку відступників рішенням виконкому, який провів екстрене засідання, виключено із лав партії.
У зв’язку з тим, що на їхню адресу почали надходити погрози про фізичну розправу, Заєв заявив, що всі вісім депутатів і їх родини отримають державний захист, а наклепом про тиск на них і нібито підкупом займуться органи правосуддя. Зекір Рамчилович — один із тих, кого виключили з лав ВМРО-ДПМНЄ, заявив, що голосував по совісті. «Замість перебування в хаосі, Македонія одержала можливість вийти із кризи й розв’язати багаторічну суперечку. Це було справжньою причиною нашого голосування за внесення змін до конституції», — сказав він.
Першим, як і очікувалося, привітав із перемогою Зорана Заєва його колега із Греції Алексіс Ципрас. Він зазначив, що парламент країни добився взаємного успіху та зробив «дуже важливий крок до мирного й процвітаючого майбутнього наших двох держав». Прем’єр-міністр Албанії Еді Рама у своїй сторінці в Twitter написав дуже коротко: «З днем народження, Республіко Північна Македонія!». Від імені ЄС Зорана Заєва привітав із цією перемогою єврокомісар з розширення Йоханнес Хан і відзначив політичну волю «усіх, хто вирішив надати Македонії шлях в ЄС». Він заявив, що поважає вільний вибір македонських депутатів. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у своєму привітанні наголосив, що після ухвалення конституційних змін дуже важливо «закінчити національні процедури відповідно до договору про назву держави та здійснити історичну можливість приєднання країни до НАТО». Позицію Росії із приводу того, що сталося, висловило посольство країни-агресора в Скоп’є. І вона, звичайно, відрізняється від загальноєвропейської. На своїй сторінці в Twitter дипмісія відзначила, що Москва не змінить позиції стосовно імені колишньої югославської Республіки Македонія.
Раніше повідомлялося, що весь процес перейменування країни може зайняти приблизно три місяці. Але Зоран Заєв в неділю в місті Воландово заявив, що уряд зробить усе можливе, щоб необхідні процедури були завершені за 15 днів.