Недільні дані екзит-полу, а за ними й часткові дані (станом на ранок 22 жовтня) щодо результатів виборів від Державної виборчої комісії (ДВК), підтверджують прогноз соціологічних служб щодо лідерів недільних виборчих перегонів до Органів територіального самоврядування (ОТС) Польщі.
На рівні регіонів (вибори до воєводських сеймиків за партійними списками), які політичні партії та частина політологів розглядають як останню «пробу сил» перед наступними парламентськими, в загальнопольських масштабах, лідирує Право і справедливість (ПіС) (екзит-пол: 32,3%, ДВК: 33%). На другому місці — Громадянська коаліція (ГК) з результатом від 24,7% (екзит-пол) до 26,7% (ДВК). Третє місце несподівано, всупереч усім прогнозам, та незважаючи на надзвичайно негативну ПР-кампанію з боку партії влади, здобула Польська народна партія (ПНП) (екзит-пол: 16,6%, ДВК: 13,6%). П’ятивідсотковий поріг долають також: Безпартійні самоврядці (екзит-пол: 6,3%, ДВК: 5,8%), Союз демократичних лівих сил — ліві разом (екзит-пол: 5,7%, ДВК: 6,6%) та Кукіз’15 (екзит-пол: 6,3%, ДВК: 5,9%).
Політологи стверджують, що 53% (за останніми даними ДВК) явки є свідченням того, що єдиним незаперечним переможцем в ході цих виборів слід вважати громадянське суспільство.
Водночас лідери партій першої трійки перегонів заявляють про перемогу своїх політичних сил.
Ярослав Качинський (голова правлячої з 2015 року ПіС), назвавши ці вибори «добрим раундом», заявив, що його партія виграла «з результатом, який є добрим прогнозом, якщо йдеться про майбутнє, а особливо якщо йдеться про парламентські вибори (2019 р. — Ред.)».
За цифровими результатами цьогорічних перегонів ПіС здобула перемогу в дев’яти воєводствах: Лодзькому, Люблінському, Мазовецькому, Малопольському, Нижньосілезькому, Підкарпатському, Підляському, Сілезькому та Сьвєнтокшиському. Дотепер ПіС мала владу лише в одному з 16 воєводств (Підкарпатському), попри те, що в ході попередніх виборів до ОТС (2014 р.) виграла в шести воєводствах.
Цей факт є підтвердженням того, що відсотковий результат виборів до воєводських сеймиків не рівнозначний отриманню самоврядної влади у регіоні. Все залежить від коаліційних можливостей.
Виходячи з цього, лідери ГК та ПНП заявляють про те, що «демократичні сили» зможуть залишитися самоврядними господарями в більшості регіонів країни. Адже ГК виграла у Вармінсько-Мазурському, Великопольському, Західно-Поморському, Куявсько-Поморському, Любуському, Опольському, та Поморському воєводствах, а ПНП вийшла на «подіум» (третьою поряд з ПіС та ГК) аж у 12 воєводствах. Ще у двох третіми на «подіумі» стали «Безпартійні самоврядці», а в наступних двох — «Союз демократичних лівих сил — ліві разом» та німецька нацменшина. Тож реальна картина «розподілу влади» за воєводствами стане відома щойно після формування коаліцій.
Водночас ГК та інші опоненти партії влади вже можуть святкувати перемогу у великих містах країни, зокрема у таких метрополіях, як Варшава, Вроцлав, Люблін, Лодзь, Познань, де їхні кандидати у президенти (так називають мерів міст з населенням понад 100 тисяч мешканців) перемогли вже за результатами першого туру.
Остаточні результати виборів ДВК обіцяє оприлюднити у четвер. Тож, як висловився новообраний (за поки що неофіційними даними) президент столичного міста Варшава Рафал Тшасковський, залишається «з нетерпінням чекати на підтвердження результатів виборів».