У Верховній Раді відбувся круглий стіл «Надання бійцям-добровольцям України всеукраїнського статусу». Участь у засіданні, організованому підкомітетом з питань взаємодії з громадянським суспільством Комітету з питань запобігання і протидії корупції, взяли народні депутати, представники адміністрації Президента, Генштабу Збройних Сил, Міноборони, МВС, СБУ, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, добровольчих об’єднань, ветеранських і волонтерських організацій.

Відкриваючи засідання, голова підкомітету з питань взаємодії з громадянським суспільством Ігор Луценко акцентував увагу на тому, що нині процедура надання добровольцям статусу учасника бойових дій (УБД) не врегульована законодавчо і надто забюрократизована. «Круглий стіл має стати ще одним поштовхом для правового врегулювання цього питання», — сказав він.
Самі добровольці, що брали участь у засіданні, зауважили: беручи участь у бойових діях, не здогадувалися, що не мають жодного офіційного статусу. Тож, щоб отримати статус УБД, їм довелося витрачати роки.
Нині в парламенті зареєстровано одразу кілька законопроектів, які мають унормувати це питання. За словами народного депутата Оксани Корчинської, базовим є проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам із числа учасників антитерористичної операції (№ 8227), запропонований Комітетом у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю. Розглядаються також два альтернативні законопроекти: про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо надання добровольцям статусу учасника бойових дій (№ 8227-1) і про визнання добровольців учасниками бойових дій, їх соціальний і правовий статус (№ 8227-2).
За словами О. Корчинської, у законопроектах вводиться дефініція «доброволець», вказується на відмінність їх від волонтерів. Також уточнено, що надання статусу УБД конкретній особі не повинно залежати від подальшої долі добровольчого формування.
Під час круглого столу лунала також думка, що це питання слід вирішувати, виходячи з норм міжнародного права, які діяли на момент початку російської агресії на Донбасі. Зокрема, у світі не розуміють, хто такі добровольці, тож напрацьовано поняття «комбатанти». У міжнародному праві — це особи, які входять до складу збройних сил воюючої країни і, на відміну від волонтерів, беруть участь безпосередньо у воєнних діях.
Підсумовуючи засідання круглого столу, І. Луценко сказав: «Багато добровольців не звертаються по отримання статусу учасника бойових дій, вважаючи захист Батьківщини — справою честі. Має бути розроблено законодавчий механізм, коли держава сама розшукуватиме цих людей і турбуватиметься про них».