В обласному центрі відкрито перший у місті інклюзивний дитячий майданчик. Останній пристосований для перебування на ньому юних земляків з інвалідністю. Зокрема й тих, які мають серйозні захворювання опорно-рухового апарату та пересуваються на візках.

Адже, скажімо, на звичайному майданчику такі дітки не можуть погратися навіть у пісочниці. Хоча б тому, що опиняються з нею ніби на різних «поверхах»... Водночас у згаданому містечку для малечі пісочниця піднята на своєрідний подіум і розташована на одному рівні з дитиною на візку. Такими елементами інклюзії, що забезпечують комфорт та безпеку, облаштовані також гойдалки, доріжки тощо. Є тут і пізнавально-розвивальне обладнання.
Споруджували такий майданчик за ініціативою благодійної організації «Зернятко» на умовах співфінансування з міського кошторису в рамках програми «Бюджет участі». Загалом витратили 300 тисяч гривень. Ці кошти, на переконання керівника згаданої БО Людмили Іващенко, окупляться сторицею. Насамперед з огляду на те, що саме інклюзивний майданчик сприятиме невимушеному спілкуванню ровесників. Тож вони з найніжнішого віку усвідомлюватимуть: усі люди різні і водночас рівні у своїх правах. А значить, зникатимуть бар’єри настороженості та упередженості, які провокують насмішки, глузування чи відверті образи...