Міжнародна конференція, приурочена 85-й річниці пам'яті жертв Голодомору в Україні, стала ще одним із заходів, проведених з ініціативи Посольства України в Португалії.

Про найбільш замовчувану трагедію українців цього разу дізналися викладачі й студенти Лісабонського університету, де відбувалася конференція під назвою "Нас вбивали, бо ми українці". Особливе враження на присутніх справила виставка про жертви Голодомору. Про них йдеться в представлених архівних документах, світлинах, публікаціях. Вони підтверджують висновки про свідоме знищення комуністичним режимом дорослих і дітей.

-- Нас убивали тільки за те, що ми українці, -- цю фразу неодноразово повторювали учасники зібрання.

Доповідачем виступила Надзвичайний і Повноважний Посол нашої країни у Республіці Португалія Інна Огнівець. У залі були працівники посольства, представники української громади, гості з України, науковці і студенти Лісабонського університету. Португалія на державному рівні визнала Голодомор в Україні як геноцид українського народу. Про це йшлося у виступі голови товариства дружби "Україна-Португалія" португальської Асамблеї Рікарду Бешіга. Факти сторінок страшного минулого наводили  гості з України: начальник управління з питань закордонного українства та гуманітарного співробітництва МЗС України Лариса Дір, головний фахівець сектору просування України у світі Мінінформполітики Софія Джуринська, заступник голови правління товариства "Меморіал" імені Василя Стуса Юрій Баланюк, інші виступаючі. Вразив емоційністю й історичними паралелями виступ депутата Лісабонської Асамблеї, науковця Аліни Холл де Бейвінк, мати якої українка за походженням.

Заходи, приурочені Голодомору, відбулися також в інших містах Португалії, зокрема, у Порту, де діє українське  Консульство, у Бразі, Авейру. Організовують їх в українських школах. У суботню школу "Світоч" міста Авейру запросили президента Асоціації допомоги іммігрантам в Португалії Людмилу Білу. Від неї молоде покоління дізналося про трагічну сторінку в житті українського народу. Завершили зустріч хвилиною мовчання у пам'ять про померлих під час Голодомору.

Лісабон.

На знімку: під час міжнародної конференції у пам'ять про жертв Голодомору в Лісабонському університеті.

Фото з сайту Посольства України в Португалії.