За незаконне носіння військової форми, осквернення пам’ятників буде жорсткіша відповідальність

У Верховній Раді нещодавно зареєстровано законопроект про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконні дії стосовно державних нагород, незаконне носіння військової форми одягу та наругу над місцем поховання захисника суверенітету та територіальної цілісності України та деяких інших осіб (реєстр. № 9217). Основною метою законопроекту є посилення поваги до осіб, які захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України.

На території України вже п’ятий рік триває військовий конфлікт, тож розробка такого законопроекту на часі. Нерідко на вулицях зустрічаєш людей у військовій формі та з погонами. Однак не всі вони насправді захищають державу від ворожої агресії. На жаль, непоодинокі випадки, коли військову форму чи нагороди носять люди, котрі не мають на це жодного права, а лише для «маскараду», через нереалізовані власні амбіції або навіть заробляючи на тому гроші.
Відповідно до частини 8 статті 7 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» носіння військової форми одягу із знаками розрізнення військовослужбовців (тобто погонів, шевронів тощо) особами, які не мають на це права, забороняється і карається законом. Водночас стаття 1861 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає настільки мізерний штраф за подібні дії, що він навряд чи «перевиховає» порушника.
Тоді як у багатьох розвинутих країнах такий «маскарад» суворо карається законом. У США, наприклад, відповідно до параграфа 704, Глави 18 Кодексу Сполучених Штатів Америки, не лише носіння, а й купівля, продаж, обмін, виготовлення, імпорт та експорт державного значка або медалі особою, яка не має на те права, карається штрафом або позбавленням волі на строк до більш як шість місяців. Істотні штрафи передбачено й у сусідніх Литві та Польщі.

Законопроект № 9217 передбачає збільшення розміру штрафу за незаконне носіння військової форми чи державних нагород. Пропонується встановити адміністративну відповідальність за незаконне носіння військової форми одягу із знаками розрізнення військовослужбовців Збройних Сил України або інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, особами, які не мають на те права, шляхом внесення відповідних змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення.
«Основна мета та завдання цього документа — є посилення поваги до осіб, які захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, борців за незалежність України та учасників Революції Гідності», — зауважив у коментарі журналістам голова Комітету Верховної Ради України у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю Олександр Третьяков, співавтор законопроекту.
«Розмір штрафних санкцій за незаконне носіння військової форми особами, які не мають на те права, встановлено, виходячи із загальної вартості такого військового одягу, — пояснив О. Третьяков. — Так, якщо собівартість пошиву костюма військовослужбовців ЗСУ становить три тисячі гривень, то розмір штрафу за незаконне носіння військової форми військовослужбовців ЗСУ особами, які не мають на те права, не може бути нижча за собівартість такої військової форми, адже санкції за вчинення правопорушення повинні виконувати превентивну функцію».

Законопроект також встановлює кримінальну відповідальність за осквернення або руйнування могили чи пам’ятника, спорудженого в пам’ять осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. На сьогодні зафіксовано більш як 35 випадків знищення пам’ятників та меморіалів героям Небесної Сотні, учасникам АТО в різних областях України. Такі дії є знущанням над пам’яттю тих осіб, які ціною власного життя стримують збройну агресію Російської Федерації на сході нашої країни. Проектом № 9217 пропонується частину другу статті 297 Кримінального кодексу України доповнити словами, що «осквернення могили чи пам’ятника, спорудженого в пам’ять осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в АТО, учасників Революції Гідності, борців за незалежність України у XX столітті — карається обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк».