Понад чотири мільйони тонн зерна намолочено на Вінниччині. З них 2,2 млн т ранніх зернових, решта — пізніх культур. Валовий показник буде ще більший. Наскільки?

Аграріям залишилося впорати площі під кукурудзою. Станом на 22 жовтня качанисту обмолочено на 47,5 відсотка із загальної площі 381 тисяча гектарів. Середня врожайність становить 99 ц/га. Такі цифри навів керівник обласного департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Микола Ткачук. Якщо ситуація не зміниться, сільгосппідприємства і фермери краю зможуть доставити у засіки ще приблизно 1,9 млн т зерна цієї культури.
Фахівці звертають увагу не тільки на рекордний показник урожайності. Його динаміка зростає з початку збирання і до нинішніх днів, останньої декади жовтня. Так, упродовж тижня середня вага намолоченого з гектара зерна збільшилася з 97,1 ц до 99 ц. На початку збирання на круг виходило понад 80 центнерів.
— Зелене листя уже не побачите навіть на пізніх сортах, не кажучи про рослини середньої стиглості, — розповідає керівник відділу рослинництва департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Ігор Федчишин. — Осінь тепла. Вдень температура повітря сягала літніх позначок. Про високу вологість зерна, що додає ваги, не доводиться говорити. Зате очевидно, що на окремих стеблах можна бачити не тільки по два, а й по три качани.
Як стверджують фахівці сільгосппідприємств, високий урожай «королеви» забезпечила багатокачанність. За словами одного з агрономів, утворення двох та більше качанів виявляється тільки за сприятливих умов розвитку рослини.
— Ідеться про агротехніку, густоту і, звичайно, погодні умови, — наголошує співрозмовник. — Названих чинників вдалося дотримати, так би мовити, на землі і в небі, і ось майже 100-центнерний середній показник урожайності.
Фахівці зауважують, що остаточна цифра буде меншою.
— Тільки після сушіння зерна до базисної вологості та його очищення, видалення відходів отримаємо реальний показник урожайності, — пояснює Ігор Федчишин. — Як на мене, він не дуже відрізнятиметься. Принаймні якщо говорити про зерно, зібране у погожі дні цієї справді золотої осені. 
До речі, п’ять років тому в регіоні називали рекордним середній урожай кукурудзи 74 ц/га — таким він був у 2013-му. Відтоді показник поліпшувався кожні наступні жнива. Чи не тому господарники розширюють площі під кукурудзою? У 2016-му засівали 344 тис. га, торік — 352, цієї весни — 381 тисячу гектарів. Середньої врожайності майже сто центнерів з гектара, та ще й на такій великій площі, досягли уперше.

Вінницька область.