Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий етап. 3-й тур. 23 жовтня.
Група Е. АЕК (Греція, Афіни) — «Баварія» (Німеччина, Мюнхен). 0:2. «Аякс» (Нідерланди, Амстердам) — «Бенфіка» (Португалія, Лісабон). 1:0. «Аякс», «Баварія» — по 7 очок, «Бенфіка» — 3, АЕК — 0.
Група G. «Реал» (Іспанія, Мадрид) — «Вікторія» (Чехія, Пльзень). 2:1. «Рома» (Італія) — ЦСКА (РФ, Москва). 3:0. «Реал», «Рома» — по 6, ЦСКА — 4, «Вікторія» — 1.
Група H. «Янг Бойз» (Швейцарія, Берн) — «Валенсія» (Іспанія). 1:1. «Манчестер Юнайтед» (Англія) — «Ювентус» (Італія, Турин). 0:1. «Ювентус» — 9, «Манчестер Юнайтед» — 4, «Валенсія» — 2, «Янг Бойз» — 1.
Група F. «Гоффенгайм» (Німеччина, Зінсгайм) — «Ліон» (Франція). 3:3.
«Шахтар» (Україна, Донецьк) — «Манчестер Сіті» (Англія). 0:3. Голи: Давид Сільва, 30, Ляпорт, 35, Бернарду Сілва, 71.
«Шахтар»: П’ятов, Матвієнко, Кривцов, Ракицький, Ісмаїлі, Степаненко, Майкон, Нем (Болбат, 69), Коваленко (Патрік, 62), Фернандо (Дентіньо, 84), Мораес. Тренер — Паулу Фонсека.
«Манчестер Сіті»: Едерсон, Стоунз (Вокер, 80), Отаменді, Ляпорт, Менді, Давид Сільва, Фернандіньо, де Брейне (Бернарду Сілва, 69), Стерлінг, Жезус (Фоден, 87), Магрез. Тренер — Госеп Гвардіола.
Рефері — Карлос дель Серро (Іспанія).
Харків. ОСК «Металіст». 37 106 глядачів. 8 градусів.
В Н П М О
1. «Манчестер Сіті» 2 0 1 6 — 3 6
2. «Ліон» 1 2 0 7 — 6 5
3. «Гоффенгайм» 0 2 1 6 — 7 2
4. «Шахтар» 0 2 1 4 — 7 2
Футболісти «Манчестер Сіті» зуміли забезпечити собі комфортну перевагу ще в першому таймі. Вони фактично не відходили від воріт опонентів, весь час тримаючи в напруженні їхню оборону. Така територіальна перевага не могла не перетворитися на результативну: гості протягом шести хвилин забили два м’ячі.
У першому випадку Давид Сільва вправно зловив м’яч на льоту в карному майданчику господарів і потужним ударом відправив його в сітку воріт «Шахтаря». Потім високий на зріст французький оборонець манчестерців Ляпорт, якого ніхто не пильнував, після подачі з кута поля влучно пробив головою з близької відстані. 0:2 — і в повітрі запахло смаженим.
Після відпочинку «Шахтар» заграв трішечки краще. Але це тому, що футболісти «Сіті» дещо заспокоїлися. «Гірники» мали кілька непоганих нагод забити. Однак дуже відчувалася відсутність травмованих лідерів атак — Тайсона і Марлоса. Без них і з ними — то дві різні команди.
Ще більше зіпсував настрій донецьким футболістам і їхнім прихильникам португальський хавбек «містян» Бернарду Сілва. Він забив гол ударом з-за меж карного майданчика.
 
***
 
Справедливо кажуть, що двічі в одну річку не ввійдеш. Торік «Шахтареві» вдалося здолати «Манчестер Сіті» на своєму полі. Але тоді англійці особливо  не опиралися. Тепер здійснити подібне «гірникам» не вдалося.
Мотивація у гостей зашкалювала. Після незрозумілого старту в цьому розіграші Ліги чемпіонів (поразка від «Ліона» вдома — 1:2) «Сіті» довелося викластися. У Харкові вже після перших хвилин стало зрозуміло, що гості виграють. Хоча жевріла надія, що розгрому не буде. Але він, як не прикро, відбувся.
Звичайно, в матчі у відповідь на «Етігаді» 7 листопада не варто очікувати, що підопічні Гвардіоли розслабляться. Там вони і поготів полетять уперед, куди їх неодмінно поженуть уболівальники. Отож «гірникам» тепер непросто вирішувати питання виходу до плей-оф. Вони взагалі можуть вилетіти з єврокубків.
Хоч «Шахтар» і має дві нічиї, однак відчувається, що в Манчестері йому не впоратися з «містянами», якщо вже в Україні не вийшло. Подивимося правді в очі: клас команд нині дуже різниться. І коли чинному чемпіону Англії треба перемагати, то він це робить із завидною рішучістю.
Не можна назвати «Манчестер Сіті» одним із фаворитів Ліги чемпіонів, але виходити з квартету цей клуб точно повинен. «Гірники» перемагати таких грандів, як «Сіті», нині явно не готові. Але з «Ліоном» і «Гоффенгаймом» боротися, безперечно, можна і треба.
 
Геннадій БРАНИЦЬКИЙ.