ЄС засуджує будівництво Росією Керченського мосту, а також блокування судноплавства і мілітаризацію Азовського моря. Про це заявила верховний представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні під час пленарного засідання Європарламенту у вівторок, інформує «Європейська правда». Вона наголосила, що будівництво росіянами Керченського мосту без дозволу України є ще одним порушенням нашого суверенітету. Окрім того, міст перешкоджає проходженню суден до українських портів. «6 місяців тому Росія запровадила новий режим інспекцій суден, які прямують з або до українських портів у Азовському морі. Це призвело до значних затримок і збільшення витрат з боку українських експортерів та суден, які курсують під прапорами країн ЄС», — сказала Могеріні.

«Водночас Росія почала перекидання військових суден до Азовського моря в значній кількості, і Україна відповіла нарощуванням військових можливостей», — сказала Могеріні, закликавши сторони дотримуватися угоди про демілітаризацію моря, пише «Європейська правда».
Також верховний представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки зауважила, що Європарламент цінує, що наша країна домагається справедливості у цій ситуації в міжнародних судах. Вона наголосила, що коли порушується міжнародне право, український суверенітет і цілісність, ЄС стоїть на боці українського народу.
Окрім того, Могеріні повідомила, що ситуація в Азовському морі та пошук шляхів для її вирішення стане однією з головних тем обговорення під час Ради асоціації Україна—ЄС, яка має відбутися в грудні за участю Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.
«Зосередити увагу на цьому питанні, на мою думку, важливо з різних причин. Перш за все, це важливо для наших принципів і цінностей, по-друге — для суверенітету України, а також для економіки — як України, так і Європейського Союзу, і також для нашої колективної безпеки. Я думаю, у нас є багато вагомих причин для того, щоб уважно стежити за тим, що відбувається в Азовському морі, і продовжувати реагувати належним чином і об’єднано», — цитує Високого представника УНН.
Зауважимо, що сьогодні в Європарламенті має відбутися голосування за резолюцію про порушення Росією міжнародного права в Азовському морі.
Нагадаємо, з другої половини квітня російські прикордонники почали оглядати іноземні та українські судна, які прямують з або до українських портів. Президент України Петро Порошенко під час виступу на засіданні 73-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН заявив, що дії РФ в акваторії Азовського моря є порушенням конвенції ООН з морського права і потребують посиленого режиму санкцій та інших цільових заходів.