Ще одну відремонтовану ділянку автомобільної траси державного значення Стрий — Тернопіль — Кропивницький — Знам’янка (М-12) здали в експлуатацію на Вінниччині. Названа дорога є частиною транспортного коридору GoHighway. Її важливість в тому, що з’єднує порти Одеси і Миколаєва з польськими портами на Балтійському морі.

Оновлена ділянка міжнародної траси М-12 біля села Писарівка Вінницького району.

З Вінниці веде на Черкащину, зокрема до міста Умань, далі вливається в Одеську трасу. Фахівці називають М-12 дорогою підвищеної інтенсивності руху транспорту, що йде із західного до південного регіонів держави і у зворотному напрямку. Нині завершено роботи на ділянці біля села Писарівка Вінницького району.
Яким став шлях після ремонту? Прес-тур для журналістів організувала обласна державна адміністрація. Ситуацію коментували перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко та керівник Служби автомобільних доріг області Ігор Корольчук.
— Востаннє цей відрізок дороги капітально ремонтували ще перед Олімпіадою-80, тобто незадовго до 1980 року, — зазначив Андрій Гижко. — Незначні ремонти після того були, але особливого ефекту не давали. Покриття знову зазнавало руйнувань і потребувало відновлення. Нині дорожники запевняють, що траса служитиме водіям у такому стані, як тепер, понад десять років.
Ремонтники подбали також про місця для зупинок, нанесли відповідні смуги, для пішоходів створили «острівці» безпеки, турнікетні огородження. У селі проведено освітлення.
Андрій Гижко уточнив, що приблизно стільки ж часу, майже сорок років, не знала капітального ремонту дорога з Вінниці до Житомира та Хмельницького. Тепер у цих напрямках, як і в бік кордону з Молдовою, відремонтовано не тільки ділянки в’їзду-виїзду з Вінниці. Загалом ці траси до кінця року будуть відремонтовані на відрізках загальною довжиною 86 кілометрів.
— Кожен з водіїв, який проїжджає територією нашої області, бачить і відчуває оновлене дорожнє покриття, — продовжує Андрій Гижко. — Застосовуємо сучасні підходи у питаннях безпеки автомобілістів та пішоходів, абсолютно нові стандарти в освітленні вулиць у населених пунктах, якими проходять державні магістралі. Передусім ідеться про енергоефективні технології.
— На ремонт автомобільних доріг державного значення, зокрема міжнародних трас М-12 та М-21 (Виступовичі — Могилів-Подільський у напрямку кордону з Молдовою), виділено понад 900 мільйонів гривень, —повідомив Ігор Корольчук. — За ці кошти відремонтуємо 60 кілометрів траси М-12 та 26 кілометрів —
М-21. Навесні і влітку працювали на території Літинського району і в самому райцентрі, це у напрямку Хмельницького. Тоді ж невпізнанно змінили ділянки шляху за Немировом у напрямку Умані. Роботи на цих трасах тривають. Проводить їх підприємство «Автострада».
За словами співрозмовника, 2018-й можна назвати роком прориву у ремонті великих і малих доріг на території краю. Завдяки тому, що держава виділяє більше коштів. Чи не уперше до фінансування долучаються підприємці, сільськогосподарські товариства, об’єднані територіальні громади. У такий спосіб акумулюють кошти на ремонт доріг на території населеного пункту, тих відрізків, що ведуть до трас державного значення. Такі приклади є в Хмільницькому, Немирівському, низці інших районів.

Віктор СКРИПНИК.
Фото з сайту Вінницької ОДА.

Вінницька область.

 

ДЛЯ ПОРІВНЯННЯ

Вінниччина на другому місці в державі за довжиною автомобільних доріг, їх налічується майже 10 тисяч кілометрів. У 2015 році на ремонт доріг державного значення було виділено 150 млн грн, 2016-му — 368 млн, 2017-му — понад мільярд, 2018-му — 2,1 мільярда гривень, а також 132 мільйони гривень на дороги місцевого значення.

 

ДО РЕЧІ

На трасах М-12 та М-21 встановлено чотири пересувні вагові комплекси для визначення порушень під час перевезення вантажів. З ініціативи ОДА закуплять ще 11 таких комплексів.