Тридцятьом прикарпатським бійцям вручили ключі від нових квартир. Під час урочистої церемонії в Івано-Франківській обласній філармонії отримувати їх вони здебільшого йшли разом із дружинами та дітьми. Дехто — зі сльозами радості.

На знімку: Василь Андріїв вручив ключі від двокімнатної квартири Матвію Семанишину, сину загиблого добровольця.

Фото надано Василем Андрієвим.

Оселі учасники АТО отримали завдяки проекту «Житло воїнам АТО» і житлово-будівельному кооперативу «Соціум». Загалом за два роки ордери одержали 130 вояків.
Проект розробила Івано-Франківська спілка добровольців Прикарпаття. Він не передбачає витрат із міського чи державного бюджетів. Погодивши всі юридичні та бюрократичні процедури із міською владою, після тривалих дискусій та обговорень, взялися за реалізацію задуму.
Першочергово отримують житло інваліди АТО, багатодітні та малозабезпечені бійці. Враховуючи обмежену можливість проекту, його розбили на три етапи. Спочатку резервують у місті земельні ділянки. Інвесторам пропонують спорудження на них багатоповерхівок. Визначають забудовника, який запропонував найкращі умови, зокрема, термін здачі та кількість відведених для учасників АТО квартир. Після укладення угод Спілка контролює всі процеси спорудження.
Привітати власників нового житла завітали голова Івано-Франківської облради Олександр Сич, заступник голови ОДА Ігор Пасічняк і, звісно, міський голова Руслан Марцінків.
«Приємно, що Івано-Франківськ виявив таку потрібну ініціативу. Експерти визнають, що загалом наша програма соціального захисту учасників АТО є найкращою у країні. Нині на розгляді в обласній раді чергове звернення про виділення земельної ділянки під будівництво для них житла. Ми опрацьовуємо це питання, однак, на відміну від громад, які мають у своїй власності земельні ділянки, обласна рада оперує тільки ділянками спільної власності територіальних громад області», — розповів Олександр Сич.

Людмила СТРАЖНИК.