У Ворзелі, що на Київщині, в музеї історії та культури «Уваровський дім» відбулася I Міжнародна науково-практична конференція «Митрополит Петро Могила: маловідомі сторінки життя». Ініціатором заходу виступив Науково-освітній центр патріотичного виховання Університету «Україна». Серед організаторів конференції — Національний педагогічний університет ім. М. П. Драгоманова, Національна спілка краєзнавців України, музей історії та культури «Уваровський дім», Товариство румунської культури України ім. Петра Могили та МГО «Українське козацтво».

Конференція розпочалася молебнем у храмі Архістратига Михаїла села Михайлівка-Рубежівка, який відправив його настоятель отець Петро. Наукову дискусію модерував начальник Науково-освітнього центру патріотичного виховання Університету «Україна» Юрій Мельничук.
Ідея започаткування щорічної науково-практичної конференції, присвяченої пам’яті та історичним дослідженням видатного українського політичного, церковного та освітянського діяча, митрополита Київського, Галицького і всієї Русі (1633—1647), екзарха Константинопольського патріархату Петра Могили, народилася після виходу книги «Михайлівка-Рубежівка та Забуччя: історичний нарис» О. Соколенка. У ній досліджено перебування Петра Могили на послуху в одному зі скитів села Михайлівка-Рубежівка у 1622—1627 роках.
Частина земель села належала Києво-Печерському монастирю. У скитах, у виритих в землі келіях на той час жили ченці-печерники, або, як їх ще називали, «катакомбники». Навіть після посвячення на посаду архімандрита Печерської лаври у 1627 році Петро Могила продовжував навідувати це село. Збирав свідоцтва про дива, які відбувалися з вірянами. Деякі з них після його смерті вийшли окремим виданням за редакцією Атанасія Кальнофойського.
Одне з таких див, що сталося в 1629 році в Рубежівці, пов’язане з місцевими, здавна відомими цілющими джерелами. Цією водою митрополит освячував будинок свого слуги Станіслава Третяка. Воду, що лишилася після освячення домівки, дружина Третяка зібрала в скляну посудину, і за рік вона перетворилася на вино! Упродовж багатьох років посудина з вином зберігалася особисто у Петра Могили, причому напій не втрачав своїх властивостей! Митрополит назвав його «Волоським вином», а диво — «Рубежівським чудом».
Про ці та інші цікаві факти з життя митрополита Петра Могили розповідали у своїх доповідях доктор педагогічних наук 
Ю. Руденко, доктор історичних наук Ю. Мицик, доктор богословських наук Д. Степовик, доктор географічних наук А. Доценко, кандидат юридичних наук О. Фаст, кандидат історичних наук О. Заремба, протоієрей храму Архістратига Михаїла Іван Дзюба та інші учасники конференції.

За трибуною — начальник Науково-освітнього центру патріотичного виховання Університету «Україна» Юрій Мельничук.

Лілія ЗОЛОТОНОША,
журналіст Університету «Україна».
Фото Радислава КОКУДЗЕЯ.