Що не день, то сумніші новини. Ще не оговталися від підвищення ціни на газ, як новий сюрприз. Уряд планує збільшити податкове навантаження на бізнес з 3 до 5% від обороту. Податкові накладні на суму від 50 тис. грн (досі — від 500 тис. грн) моніторитимуться, значить — можливе і їх блокування. Ці новації прописані в урядовому проекті постанови «Про внесення змін до пункту 3 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних». Це схоже на неохочий компроміс між бізнесом і владою, яка ініціює більш жорсткі норми боротьби зі так званими схемниками.
За недосконалості нашої системи моніторингу вони можуть зачепити багато законослухняних, таких, що нормально працюють, компаній. Це означає, що уникнуть можливих проблем із системою лише дуже дрібні суб’єкти господарювання. Хоча моніторинг не є автоматичним блокуванням, а на практиці будь-які операції, що видалися податківцям ризиковими, — стануть його причиною. Проблеми виплат за зовнішніми боргами, зростання тарифів для населення і, отже, соціального навантаження бюджету — питання, що вирішуються лише через економічне зростання та стимулювання бізнесу, — переконані в Українському союзі промисловців і підприємців (УСПП). Водночас уряду, на жаль, ніколи це робити — то звіт, то бюджет, то вибори попереду. І тут спостерігається чергова спроба так чи інакше залучити бізнес до «латання дір» в бюджеті. Проте в УСПП відзначають, що контролюватимуть, як це впливатиме на реальний бізнес, і якщо новації хоч якось ускладнюватимуть роботу прозорих підприємств — вимагатимуть перегляду таких змін.
«Ми всі за детінізацію, прозору діяльність бізнесу, але треба мати уявлення, як такі кроки впливають на підприємництво, особливо мале і середнє, економіку в цілому. Боротьба із «злісними неплатниками» не повинна зачепити чесний бізнес. Потрібно, щоб не було корупційних проявів, а також бажання будь-якою ціною виконати план податкових зборів. Для ділового середовища зараз і так надто мало стимулів — високе кредитне, тарифне навантаження», — зауважив президент УСПП Анатолій Кінах. Спірним є те, що податківці обіцяють проводити блокування накладних (у разі необхідності) в ручному режимі. А це вже можливість для корупції. Тому в УСПП обіцяють відстежувати подальшу ситуацію та реагувати на скарги від підприємництва.
Залізничний експрес з Києва до міжнародного аеропорту «Бориспіль» розпочне роботу уже в листопаді. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, протестувавши і оцінивши минулого тижня переваги нового залізничного транспорту.
«У лютому — проект, у травні — початок робіт, у жовтні — тестовий пуск рухомого складу. В листопаді початок роботи... «Бориспіль» — найбільший аеропорт країни, і дістатися до нього тепер можна швидко, без заторів, всього за 35 хвилин і 80 гривень», — зазначив глава уряду. Загалом таких рейкових автобусів буде п’ять, чотири з них курсуватимуть на маршруті Київ-Пасажирський — Бориспіль-аеропорт, один буде в резерві. Будівництво швидкісної лінії залізничного сполучення між Києвом і аеропортом «Бориспіль» обіцяють завершити до 1 грудня.
На кінець минулого тижня до опалення в Україні було підключено 60% соціальної інфраструктури і 45% житлових будинків, — заявив Віце-прем’єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко. Він повідомив, що в Україні понад 15 тис. шкіл, 18 тис. дитячих садків і майже 2 712 лікарень, які потребують саме централізованого опалення. По житловому сектору, це 82 тис. будинків.
«Україна на 100% технічно готова до проходження опалювального сезону. В центрі і на півночі країни він вже розпочався і, передусім, це стосується соціальної інфраструктури. Південь країни запустився поки на 10—15%, оскільки температурний режим в Херсоні, Миколаєві, Одесі і Запоріжжі набагато вищий, ніж у Києві», — зазначив урядовець і вкотре наголосив, що цього року у випадках невчасного початку опалювального сезону на місцях, до органів місцевого самоврядування будуть застосовуватись жорсткі санкції.
Ще однією своєю заявою міністр ЖКГ просто-таки порадував українців: «...ми не зможемо в 2,5 разу зменшити ціну на газ, але ми здатні в 4 рази зменшити комунальні рахунки... Ми можемо продемонструвати на конкретному будинку в Дніпровському районі міста Києва, який за рахунок проведених енергоефективних заходів, платив за споживану теплову енергію у минулому опалювальному сезоні — 8 грн за 1 кв. м, тоді як сусідні будинки — 32 грн за 1 кв. м. Досягнута економія в 4 рази і, цей шлях абсолютно здійсненний», — зазначив Геннадій Зубко. Урядовець розповів, що за рахунок впровадження обліку теплової енергії, програми «теплі кредити», муніципальних програм, запуску Фонду енергоефективності — українці зможуть не лише контролювати споживання теплової енергії, а і суттєво зменшити комунальні рахунки. «80% будинків по країні вже мають будинкові лічильники. Десятки будинків отримали енергетичні сертифікати і вже мають розуміння щодо свого споживання. Всі необхідні інструменти є, необхідно  перш за все бажання людей рухатися в цьому напрямку», — підкреслив Зубко.
Отже, на субсидію надійся, а про утеплення подбай?!!

Цифра

Уряд заклав у проект державного бюджету на наступний рік 55 млрд гривень на субсидії для громадян, що потребують допомоги у сплаті житлово-комунальних послуг. Цього року було виділено 71 млрд грн на субсидії, з них 18 млрд — на погашення боргів попередніх періодів.

 

Підсумовував Віктор БОНДАР.