Святкові урочистості з нагоди 20-річчя створення земляцтва зібрали в столиці Тернопільщини відданих малій батьківщині краян.

Розпочавши дійство з подячного молебню в Патріаршому соборі, учасники перейшли в Міжнародний виставковий центр. Тут гостей зборів вітали голова земляцтва та керівництво області.

Голова ради земляцтва «Тернопілля» у Києві Валерій Бачинський зазначив, що за ці роки земляцтво вміло зарекомендувало себе як організатор вихідців із Надзбручанського краю: «Серед наших відомих краян — Степан Кубів, Яків Смолій, Володимир Бугров, брати Кравчуки, Іван Марчук, Ольга Бенч, Михайло Ратушний та чимало інших. Цей перелік надзвичайно великий і я міг би його продовжувати... На це святкування зібралося, до прикладу, майже 300 осіб, а в цілому, ми рахуємо, що в різний час до Києва прибуло 20 тисяч наших земляків».

 

На знімку: Валерій Бачинський та Віктор Овчарук.

Фото надано прес-службою Тернопільської облради.

На рахунку цього громадського об’єднання чимало корисних і добрих справ. Останнім часом представники спільноти зосередилися не лише на збереженні культури та традицій, а й активно лобіюють місцеві інтереси в економічній і представницькій площинах. Тісно співпрацюють з тими, хто займається втіленням важливих для громади проектів.
«Наша візитівка в столиці — свято «Благословенне Тернопілля», яке вже стало традиційним і відбувається зазвичай у лютому в Народному домі. Ми вже розпочали підготовку до чергового дійства, щоб прорекламувати рідний край і його здобутки. Про те, яким має бути це свято в 2019-му і яким його бачать вихідці з Тернопільщини, ми також говорили на ювілейному засіданні нашого земляцтва. Серед перспективних завдань — поліпшення роботи з молоддю. Ми дуже хочемо, щоб до нас приходили люди з новим баченням і новими ідеями», — розповів Валерій Бачинський.
На цій зустрічі наші земляки приймали гостей з усієї України: Франківщина, Буковина, Волинь, Луганщина і Донеччина святкували 20-річчя разом. І це не дивно, адже кожна область координує діяльність через Асоціацію земляцтв України. Невдовзі Тернопільське земляцтво матиме свій сайт, який наповнюватиметься новинами з рідного краю, коментарями, відповідями на звернення, порадами фахівців, експертів.
Подяку за відданість Тернопільщині та за співпрацю на благо рідного краю висловив голова обласної ради Віктор Овчарук: «Сьогодні ми з гордістю зазначаємо, що «Тернопілля» — потужна громадська організація, яка активно діє, розвивається, має високий авторитет і вплив на суспільне життя. Ми горді з того, що Тернопільщина виплекала і надихнула не одне покоління видатних земляків, які сьогодні відомі своїми досягненнями у різних сферах не тільки в Україні, а й далеко за її межами. Ми пишаємось тим, що Тернопільське земляцтво змогло об’єднати багатьох небайдужих людей, які не цураються свого краю, пам’ятають про своє минуле, походження і прагнуть всіляко допомогти землякам. Усіх єднає висока духовність, ідея соборної міцної української держави, вірною якій завжди була, є і буде рідна Тернопільщина — це головні імперативи діяльності земляцтва. Переконаний, ви станете стоголосими промоутерами Тернопільщини не лише в столиці, а й в Україні та за її межами».
Окрасою заходу стала презентація туристичного, культурного та промислового потенціалу області. Святкову атмосферу землякам створили народні, заслужені артисти та виконавці: гурт «Тріода», Наталія Бучинська, Степан Галябарда, Надія Кулик, Мар’яна Гавриш, Андріана, Галина Бибик, Зінаїда Володарська.
Серед основних завдань земляцтва залишається зміцнення економічних, соціальних, культурних, освітніх контактів між вихідцями з Тернопільщини, які проживають за межами краю чи України. Члени цієї організації запевняють, що готові допомагати тим, хто опинився в столиці, але ще не зорієнтувався, що і як працює. Людей єднає те, що вони люблять свій рідний край і плекають це почуття в серці кожного.

Надія МИКОЛАЙЧУК.

Тернопільська область.