У селі Петрушині Чернігівського району відкрили меморіальну дошку на честь Андрія Петруші — сина засновника села, козака Роїської сотні, котрий загинув, боронячи рідну землю від турецько-татарської навали.
Як розповів уродженець села, історик Сергій Горобець, Петруші — дрібношляхетська родина Любецького староства. З другої половини ХVІ століття Петруші володіли Катежинською землею на Ріпкинщині, де згодом виникне село Петруші. А після надання Чернігову Магдебурзького права (1623 рік) не відомий нам на ім’я представник родини Петрушів скористався сприятливою ситуацією, коли в околицях Чернігова щедро роздавали земельні наділи, аби їх власники заселяли край, відроджували його після спустошливої Смути початку ХVІІ століття і — найголовніше! — виконували військову повинність: згідно з вимогами привілеїв на маєтності, шляхтичі-ленники повинні були проживати в заснованих ними поселеннях і виступати на захист міста у разі потреби. Ось так наприкінці 1620-х років хтось із Петрушів заснував на північно-східній околиці магістратських земель невеличке поселення на берегах безіменної річечки.
«Натомість відомішим є син засновника села, славетний козак Андрій Петруша, — каже Сергій Горобець. — Він увійшов до козацького реєстру часів Гетьманщини (1649-й) і майже 30 років служив козаком, вірогідно, взявши участь у багатьох військових походах. Андрій Петруша загинув у Чигиринському поході 1678 року, захищаючи рідну землю від турецько-татарської навали. Після смерті Андрія його родина збідніла і розпродувала свої землі, що відображено в кількох купчих. На середину ХVІІІ століття Петруші якось раптово зникають. Рід або згас, або, що вірогідніше, виїхав у іншу місцевість».
Майже сто років мешкали Петруші в заснованому ними селі. Багато води сплило з тих часів. Ще не так давно місцеві жителі назву Петрушина пояснювали рослиною петрушкою, рибалкою чи лікарем Петром, навіть ремонтуванням місцевими умільцями коліс для карети самого Петра І (Петру — шину). Однак тепер історичну пам’ять повернуто, а 200 примірників аматорського щомісячного видання «Петрушинський вісник» з нарисом про Андрія Петрушу вистачить, щоб про нього прочитали в кожному сільському дворі.

Відкрили меморіальну дошку славетному земляку (на знімку) сільський голова Євгеній Питинський і почесна жителька села Євдокія Лазарева. Освятив дошку місцевий священик отець Олексій (Ісупов).

Василь ЧЕПУРНИЙ.
Фото Сергія ГОРОБЦЯ.

Чернігівська область.