Після екс-прем’єра Македонії Ніколи Груєвскі перед судом може стати й нинішній президент Георге Іванов. Певна річ, за різні злочини.
Колишній глава уряду одержав два роки в’язниці за те, що змусив міністра внутрішніх справ купити нібито для потреб відомства дорогий броньований «Мерседес» і передати його у своє цілковите розпорядження. Він навіть наказав підшукати таку модель, щоб його діти могли дивитися мультики на екранах, вмонтованих у переднє сидіння, щоб у ній був масажер. Президент жодного стосунку до справи, якій слідство дало умовну назву «Танк», не має.
Але, на думку лідера проалбанської партії Демократичний союз за інтеграцію (ДСІ) Алі Ахметі, котрий є коаліційним партнером прем’єра Зорана Заєва, президент Георге Іванов останнім часом постійно порушує конституцію країни. Це виражається в тому, що він відмовляється підписувати важливі для держави документи, які ухвалює парламент.
Так, Іванов відмовився ставити підпис під законом про використання мов у Македонії, який надає право албанській мові бути другою офіційною у країні. А потім не завізував закон про визнання легітимним договору із Грецією про перейменування країни. Обидва документи були повернуті до парламенту, де депутати абсолютною більшістю подолали президентське вето, але той знову відмовився їх підписувати та видавати указ про набрання ними чинності. Ахметі вважає, що своїми діями президент порушує конституцію й має бути притягнений до кримінальної відповідальності. «Звичайно, я б не хотів, щоб перша людина держави нехай і на мить сиділа на лаві підсудних. І то за порушення основного закону країни, гарантом дотримання якого він є. Але він повинен підписувати закони та договори, які ухвалює й затверджує більшість депутатів парламенту», — заявив Алі Ахметі, якого підтримали всі коаліційні партнери. Лідер ДСІ додав, що немає сили, яка може перешкодити виконанню договору із Грецією, бо громадяни країни прагнуть миру, стабільності, економічного розвитку, демократії й правової держави. А через відмову президента обидва закони не були опубліковані в Державній газеті й не набули чинності.
Македонське щотижневе видання «Фокус» зазначило, що Іванов потрапив у повний цейтнот, тому що його партія ВМРО-ДПМНЄ втратила контроль над прокуратурою та Конституційним судом. Тому на початку цього тижня головна прокуратура Македонії почала розслідування проти Георге Іванова за порушення ним конституції країни. Якщо такий факт буде доведено, то президентові «світить» п’ять років тюремного ув’язнення.
Слід зазначити, що президентський мандат Георге Іванова закінчується у квітні наступного року, але правляча коаліція на чолі із Зораном Заєвим не має наміру стільки чекати. Адже переговори про вступ країни до НАТО під новою назвою — Північна Республіка Македонія — вже йдуть на повний хід.

Олександр ВОЛОДИМИРІВ.