Українсько-індійський клуб співдружності «Санскріті» за підтримки Тернопільського державного медичного університету імені І. Горбачевського започаткував проект «Міст взаєморозуміння» для студентів першого курсу, які приїхали на навчання з Індії. Його мета — допомогти в адаптації молодих іноземців до України та ментальності українців, вивченні культурних особливостей представників інших країн і наших громадян зокрема. Цей проект покликаний допомогти знайти індійцям друзів серед українців, розуміти один одного краще і шукати спільні теми для спілкування, співпраці.

У рамках програми відбулися два практичні тренінги. Студентів і гостей клубу приймала бібліотека ТДМУ, де в затишній атмосфері кожен охочий міг опанувати мистецтво спілкування. Також взяти участь у цьому проекті виявили бажання представники Марокко, Єгипту. Експерт тренінгової програми — керівник Центру психологічної реабілітації «Крок назустріч», психотерапевт Любов Медведь, яка має чималий досвід в адаптації та підтримці воїнів АТО, є автором програм з лідерства, налагодження комунікації.
— Під час першої зустрічі «Face to face», яка відбулася у жовтні, студенти вчилися відчувати дистанцію, на якій комфортно спілкуватися з представниками інших культур і між собою, виробляли вміння чути один одного, пізнавати людину і її спосіб мислення, розуміти світобачення, — розповіла координатор проекту — прес-секретар ТДМУ і засновниця Українсько-індійського клубу співдружності «Санскріті» Яніна Чайківська. — Учасники зазначили, що в повсякденному житті мало спілкуються між собою, мало знають один про одного, оскільки сьогодні молодь здебільшого черпає інформацію і спілкується за допомогою соціальних мереж.
Черговий тренінг присвятили темі самопрезентації. Особливість цих занять полягає у тому, що кожен учасник мав сформувати власне бачення розвитку дружніх, ділових, партнерських відносин. Під час зустрічі учасникам не дають готового рецепта, як діяти і що робити. Вони мають самі напрацювати систему пошуку надійних друзів, механізми, завдяки яким можна здобути довіру й отримати підтримку. На цих заняттях дають розуміння того, які вчинки, слова і дії відштовхують людей, а які приваблюють. Любов Медведь неодноразово наголошувала, що однією з важливих складових успішної комунікації є чесність щодо себе й інших людей.
Такі зустрічі відбуваються раз на місяць.

Надія МИКОЛАЙЧУК.
Фото надано прес-службою ТДМУ.