Осінні Дні науки: від гравітаційних хвиль до суперечок довкола Хайперлупа

Дізнатися про чорні діри та гравітаційні хвилі, виділити молекулу ДНК, уявити, який вигляд матимуть міста за 100 років і якими вони були в давнину, зможуть відвідувачі осінніх Днів науки, що відбудуться 10—11 листопада у п’яти містах країни — Києві, Харкові, Львові, Івано-Франківську та Житомирі. У програмі — лекції, екскурсії, конкурси, демонстрації наукових експериментів та майстер-класи для дітей та дорослих.
Цей науково-популярний проект започатковано молодими вченими НАН України п’ять років тому. Мета Днів науки — демонструвати досягнення вітчизняних та закордонних дослідників, пропагувати науковий світогляд, поглиблювати зв’язки між науковою спільнотою та громадськістю.
Нині Дні науки відбудуться водинадцяте. Заходи організовано громадською організацією «Unia Scientifica» («Наукова унія») та Радою молодих вчених НАН України за підтримки Президії НАН України і громадського бюджету Києва. Дні науки традиційно присвячують Всесвітньому дню науки в ім’я миру та розвитку, який відзначається щороку 10 листопада.
Участь у проекті братимуть наукові установи Національної академії наук України, провідні вітчизняні заклади вищої освіти, а також музеї й заповідники. Серед іншого відвідувачам запропонують екскурсію Національним музеєм мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків та найстарішою обсерваторією Києва.
Вони матимуть змогу не лише послухати цікаві лекції, а й поспілкуватися з українськими дослідниками особисто й отримати ґрунтовні відповіді на свої запитання. Деякі з анонсованих тем «підказані» науковою фантастикою, а деякі — нашою дійсністю. Зокрема, про прийдешні вибори нагадує зазначена в програмі наукова лекція «Економічне підґрунтя політичних обіцянок». Крім того, у межах дискусії про «розумні міста» науковці говоритимуть про доцільність і можливість впровадження в Україні інноваційної транспортної системи Хайперлуп, запропонованої Ілоном Маском.