Противники найуспішнішої реформи -- децентралізації -- судовим позовом поставили під загрозу не лише проведення перших виборів в ОТГ, а й прагнення людей до розвитку громад, можливість отримати зміни на краще.

 

Влітку призначення виборів унеможливлювала нелегітимна ЦВК, яку потрібно було реформувати. Коли ж це нарешті вдалося, ті громади, які ще не об'єдналися, отримали шанс наздогнати вже сформовані ОТГ з відповідним фінансуванням на розвиток.

 

Але зараз з'явилася нова загроза реформі децентралізації -- через судові тяганини. Річ у тім, що до Окружного адміністративного суду Києва подано позов з вимогою скасувати призначені на 23 грудня 2018 року перші вибори у 34 ОТГ.

 

 

"За роки впровадження реформи ми неодноразово пересвідчувалися, що противники децентралізації, прикриваючись інтересами мешканців громад, намагаються зупинити її хід. Бо вона не подобається у першу чергу тим, хто втрачає політичний чи фінансовий вплив на території, де створюються спроможні громади, -- констатує віце-прем'єр-міністр -- міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко. -- Проте частиною четвертою статті 151 КАС України визначено, що заходи забезпечення позову, які застосовує суд, не можуть зупиняти, унеможливлювати або в інший спосіб порушувати безперервність процесу призначення, підготовки і проведення виборів.

 

Тому ухвалене рішення Окружного адмінсуду Києва про зупинення дії рішень місцевих рад про добровільне об'єднання територіальних громад жодним чином не впливає на призначені вибори в ОТГ.

 

Тепер, звісно, ключовою є принципова позиція ЦВК. Зокрема щодо неприйнятності такого рішення суду як підстави для скасування вже призначених виборів. Оскільки ухвала Окружного адміністративного суду міста Києва від 2 листопада 2018 року не є достатньою правовою підставою для зупинення реалізації постанови ЦВК № 156 від 12.10.2018 у частині проведення виборів в ОТГ та не може вплинути на виборчий процес. Тож ми сподіваємося на позитивне рішення ЦВК.

 

Переконаний, вибори у 34 ОТГ мають відбутися. Так само, як і в інших 125 громадах.

 

Наші міжнародні партнери вважають реформу децентралізації однією з найуспішніших. До її фінансування долучилася ціла низка країн Євросоюзу та європейські банки. Це питання репутації держави та її органів влади", -- заявив віце-прем'єр-міністр -- міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

 

Позов було подано народним депутатом України від Радикальної партії Артемом Вітком. Він містить вимогу скасувати призначені на 23 грудня 2018 року перші вибори у 34 об'єднаних територіальних громадах.

 

Як стало відомо, у список потрапили такі ОТГ: Павлівська сільська ОТГ Вінницької області, Соболівська сільська ОТГ Вінницької області, Теплицька селищна ОТГ Вінницької області, Гуто-Боровенська сільська ОТГ Волинської області, Тростянецька сільська ОТГ Волинської області, Ківерцівська міська ОТГ Волинської області, Привітненська сільська ОТГ Волинської області, Гіркополонківська сільська ОТГ Волинської області, Черкаська селищна ОТГ Дніпропетровської області, Вчорайшенська сільська ОТГ Житомирської області, Вільшанська сільська ОТГ Житомирської області, Андрівська сільська ОТГ Запорізької області, Малинівська сільська ОТГ Запорізької області, Любицька сільська ОТГ Запорізької області, Новомиколаївська сільська ОТГ Запорізької області, Баришівська селищна ОТГ Київської області, Бородянська селищна ОТГ Київської області, Миронівська міська ОТГ Київської області, Ковалівська міська ОТГ Київської області, Піщанобрідська сільська ОТГ Кіровоградської області, Добровеличківська селищна ОТГ Кіровоградської області, Мар'янівська сільська ОТГ Кіровоградської області, Марківська селищна ОТГ Луганської області, Великочернігівська сільська ОТГ Луганської області, Красноталівська сільська ОТГ Луганської області, Лоцкинська сільська ОТГ Миколаївської області, Софіївська сільська ОТГ Миколаївської області, Старосільська сільська ОТГ Рівненської області, Путивльська міська ОТГ Сумської області, Баландинська сільська ОТГ Черкаської області, Ставчанська сільська ОТГ Чернівецької області, Борзнянська міська ОТГ Чернігівської області, Озерянська сільська ОТГ Чернігівської області, Новобілоуська сільська ОТГ Чернігівської області.

 

У Чернівецькій області, дізнавшись, що у них можуть забрати право об'єднатися у сильну ОТГ, мешканці сіл, які увійдуть у Ставчанську громаду, готуються провести народне віче і висловити своє обурення таким рішенням суду. Бажання отримувати кошти з бюджету на розвиток, а також усі повноваження, є ключовим для мешканців, котрі бачать, як стрімко розвиваються громади, що вже об'єдналися.

 

Лариса ГОНЧАРЕНКО.

Фото з відкритих джерел.

 

Голос України