Російська окупаційна влада в неділю, 11 листопада, готується імітувати вибори на території ОРДЛО. Як пише у своєму блозі на сайті «Інформаційний спротив» Олена Степова, «обиратимуть» Пасічника з Пасічника. Тобто «узаконюватимуть» те, що віджали у Плотницького, який віджав... Простіше кажучи, псевдо-«вибори» у псевдо-«республіці» за псевдо-«законами». Згідно з проведеним нею моніторингом, у «виборчих списках» значаться не тільки «мертві душі», а й переселенці, котрі виїхали з окупованої зони. За них там зроблять «вибір» на «виборах» без «вибору».
«Можливо, щоб показати явку. Можливо, щоб загубитися в середовищі «тут усі», щоб потім, якщо настане покарання, ось, мовляв, погляньте, ці виїхали і голосували, карайте всіх», — пише блогер.
За оперативним даними групи «ІС», у «ДНР» і «ЛНР» серед різноманітних колабораціоністів із числа працівників бюджетної сфери, дрібних і середніх чиновників окупаційних адміністрацій, колишніх правоохоронців, які перейшли на бік окупантів, значний резонанс спричинив факт потрапляння списків «громадян ДНР, які беруть участь в організації та проведенні виборів 11 листопада» у відкриту мережу Інтернет. У Донецьку й Луганську поширюються чутки про те, що за голосування на «виборах» українська влада позбавлятиме соцвиплат, а під час спроби перетину лінії розмежування заарештовуватиме. В окупаційних адміністраціях і «МДБ» намагаються боротися з панічними чутками, але поки що безрезультатно.
Своєю чергою Секретар РНБО України Олександр Турчинов нагадав усім, хто бере участь в організації й проведенні цього фейкового «волевиявлення», про неминучу відповідальність. За його словами, ці злочинні дії, засуджені всіма провідними країнами, «є грубим порушенням і повною дискредитацією Мінських угод, а також спробою російського агресора посилити свій контроль над окупованою територією», повідомили у прес-службі РНБО.
«Правоохоронні органи України виявлять усіх організаторів і учасників цих псевдовиборів, їх неодмінно притягнуть до кримінальної відповідальності», — запевнив Турчинов.
Нагадаємо, під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні в четвер ЄС зробив заяву: «Європейський Союз засуджує заплановане проведення так званих виборів, які були оголошені підтримуваними Росією збройними формуваннями й призначені на 11 листопада. У разі проведення вони стануть ще одним кричущим порушенням міжнародного права і Мінських домовленостей, а отже, їх розглядатимуть як недійсні».
Росія використовує вибори для легітимізації лідерів бойовиків на Донбасі. «Головна ідея — дестабілізувати Україну. Використавши Донбас для легітимізації російської окупації й просунувши його в Україну, як троянського коня, для фрагментації, ослаблення, для того, щоб не існувало демократичної, вільної та європейської України», — про це заявив учора міністр закордонних справ України Павло Клімкін. Він висловив упевненість: щодо організаторів і осіб, яких «оберуть» у результаті анонсованих на 11 листопада незаконних виборів на території окремих районів Донецької та Луганської областей, буде запроваджено санкції. Після вчорашньої зустрічі з єврокомісаром з європейської політики сусідства та переговорів про розширення Йоганнесом Ганом очільник українського МЗС повідомив, що спецпитанням на порядку денному на засіданні міністрів закордонних справ ЄС 19—20 листопада будуть псевдовибори на окупованих територіях.