Парламентська хроніка
Ранкове засідання 9 листопада

Відкриваючи засідання, Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко повідомила, що Голова Верховної Ради Андрій Парубій перебуває у відрядженні на Донбасі разом із Президентом Парламентської асамблеї НАТО. Відвідати мають намір у тому числі й Широкине, поінформувала вона. «Це перший візит очільника ПА НАТО на Донбас, — сказала І. Геращенко. — І це серйозна підтримка України в захисті нашої територіальної цілісності та суверенітету».
Перший заступник глави парламенту також нагадала, що 9 листопада в нашій країні відзначають День української писемності та мови і Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва. 

Іван Рибак, Володимир Гройсман.

 

Максим Бурбак, Валентин Дідич.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
 

Вона закликала привітати всіх причетних до цих свят і долучитися до написання диктанту національної єдності.
Перед тим, як розпочалася година запитань до уряду, на вимогу двох фракцій з трибуни виступив представник Опозиційного блоку Олександр Долженков. Він повідомив, що на думку його колег по фракції, Конституційний Суд виніс неправосудне рішення з приводу закону, що скасовує соціальні пільги, які стосуються допомоги під час народження дитини та догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Народні депутати незадоволені, що це питання визначили таким, що не порушує положень Основного Закону. Соціальні стандарти належить повернути до рівня, який був у 2013 році, акцентував парламентарій.
Так само на вимогу двох фракцій виступив керівник Радикальної партії Олег Ляшко. Він порушив питання затримки опалювального сезону в багатьох містах нашої країни. Сотні тисяч українців стали «заручниками грабіжницької політики «Нафтогазу», сказав він. Мовляв, ця компанія вимагає повної сплати боргів і 50-відсоткової передоплати за ще не спожите блакитне паливо, а в місцевих бюджетах цих грошей немає. У відповідь на це Прем’єр-міністр Володимир Гройсман також висловив стурбованість тим, що в деяких містах затримується початок опалювального сезону. Згадуючи про досвід, здобутий свого часу на посаді міського голови, він наголосив: «Це відповідальність не Прем’єр-міністра, не Президента та не Верховної Ради, а конкретного очільника міста, який має починати готуватися до опалювального сезону одразу після закінчення поточного». Люди чесно розраховуються з теплокомуненерго за спожиті послуги, все, що потрібно, компенсують субсидії. Куди діваються ці гроші, запитує глава уряду. Водночас він акцентував, що категорично не згоден із захмарними виплатами премій та зарплат керівництву «Нафтогазу».
Від Кабінету Міністрів учора виступив міністр культури Євген Нищук. Цього тижня уряд підтримав багато ініціатив Міністерства культури, повідомив він. Серед них, зокрема, рішення про повернення фінансування єдиного хореографічного училища за рахунок коштів державного бюджету. Міністр закликав підтримати цю ініціативу й народних депутатів, адже фінансування з місцевого бюджету ставить під загрозу існування єдиного центру розвитку балетного мистецтва. Ухвалено також рішення про підвищення оплати праці музейних працівників та педагогічних працівників загальноосвітніх програм у спеціалізованих школах-інтернатах. Затверджено перелік книг, рекомендованих для поповнення фондів публічних бібліотек. Є. Нищук подякував парламентаріям за те, що влітку проголосували за зміни до закону про культуру в частині визначення терміну «креативні індустрії». Це дає можливість працювати над створенням умов для розкриття креативного потенціалу та виконувати Угоду про асоціацію з ЄС, зауважив він.
Одним із пріоритетів уряду, починаючи з 2017 року, є оновлення змісту та умов надання мистецької освіти, підкреслив міністр і наголосив: це сфера, в якій нам може позаздрити весь світ. За його словами, нині триває оновлення матеріально-технічної бази державних спеціалізованих мистецьких шкіл-інтернатів. Діти отримали нові інструменти, які не оновлювалися подекуди зо три десятки років.
«Системна робота Мінкультури дозволила цього року включити до національного переліку чотири елементи нематеріальної культурної спадщини України, — сказав Є. Нищук. — А до ЮНЕСКО направлено номінаційне досьє «Традиція косівської мальованої кераміки» для включення до репрезентативного списку, що вкотре підтверджує розмаїття та автентичність творчого самовираження українського народу».
Цього року відзначили 25-річчя Національного книжкового форуму видавців у Львові. Україна також взяла участь у 70-му франкфуртському міжнародному книжковому ярмарку. Ці події, на думку міністра культури, можна вважати важливими у просуванні української книги в світ. Із 2019 року Україна приєднується до премії Європейського Союзу в сфері літератури, зазначив він. Однак чи не найвище урядовець оцінив досягнення в сфері кінематографа. «Ми стали свідками фантастичного прогресу цього сектору креативних індустрій. Це яскраво засвідчують показники фінансування сфери культури в 2018 році — 6,1 мільярда гривень», — наголосив  міністр культури.
Відповідаючи на запитання народних депутатів, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман прокоментував ситуацію, яка склалася з «Ощадбанком» та «Укрпоштою». Так, Олександра Кужель зауважила, що мають місце випадки, коли за сплату рахунку за світло у розмірі двох гривень споживачі змушені віддавати ще сім гривень. У системі «Укрпошти» листоноші працюють на півокладу і не отримують навіть цих грошей. На думку глави уряду, ці дві ситуації варто розрізнити. «Ощадбанк», каже він, має всі шанси стати одним із лідерів. «Там ситуація є достатньо контрольованою, — вважає В. Гройсман. — І менеджмент намагається розвивати цю банківську установу». 
Ситуацією із «Укрпоштою» глава уряду стурбований. «Як керівник державної компанії може виходити в інформаційний простір і говорити про те, що він не доставлятиме пенсії з  1 січня? — запитав  В. Гройсман. — Я категорично збентежений цим, оскільки вважаю, що менеджмент державної компанії не має права виходити з такими непродуманими заявами. Тепер до мене підходять народні депутати і кажуть, що лунають заяви про закриття без жодних альтернатив поштових відділень у сільській місцевості. Це категорично неприйнятно. Окрім того, хочу все ж зрозуміти скільки нині коштує доставка пенсій? Тому що разом із пенсією поштарі доставляють і харчі, і пресу, й інші речі. За це теж беруть кошти. Тому уряд доручив державній аудиторській службі протягом десяти днів дати відповідь — це об’єктивна ціна чи завищена? Контракти з керівниками підписано, тож я не можу в них втручатися. Але можу сказати: тільки-но вони завершаться, в цій вакханалії із космічними заробітними платами я поставлю крапку».
Після того, як народні депутати поспілкувалися з урядовцями, Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко озвучила низку депутатських запитів та звернень. А коли завершилася перерва, парламентарії традиційно виступали з трибуни з різних питань.
Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко наприкінці засідання звернула увагу на ситуацію, яка складається на сході нашої країни. А саме на те, що 11 листопада на окупованих територіях Донецької та Луганської областей провокатори з Кремля мають намір провести незаконні псевдовибори. «Це страшний сценарій, який повністю нагадує те, що Кремль розіграв на окупованому Донбасі в листопаді 2014 року, коли там обирали якихось псевдопрем’єрів чи керівників псевдореспублік, — сказала вона. — Тим самим тоді зірвали не тільки мирні, дипломатичні переговори, а й призвели до серйозного загострення на фронті. Саме тоді в Донецькому аеропорту було знищено найкращих українських військових, а потім сталася трагедія в Дебальцевому». Ірина Геращенко нагадала, що Росія грубо порушує домовленості в рамках Мінських угод і ці вибори, на її думку, не повинні викликати чергове серйозне занепокоєння світу. Така авантюра вимагає серйозного посилення санкцій проти Російської Федерації, яка напередодні наших реальних виборів ставить під загрозу безпекову та політичну ситуацію на сході.
Перший заступник глави парламенту звернулася до лідерів усіх фракцій та українських політиків з проханням публічно засудити ці псевдовибори і разом звернутися до світової спільноти, до партнерів у ЄС і США з проханням про те, щоб Кремль поніс за свої дії відповідальність. Каже, що СБУ вже поширила інформацію про те, що в Росії вже навіть відомі результати так званих виборів, які тільки мають відбутися. Парламентарій закликала всіх, хто мешкає на окупованих територіях, ігнорувати це волевиявлення.