Нещодавно у місті Копенгаген (Данія) завершився Міжнародний конкурс стартапів University Startup World Cup. Цьогоріч участь у змаганнях взяли 65 команд із понад 30 країн.

Участь у конкурсі взяв кандидат технічних наук, доцент кафедри технології харчування Сумського національного аграрного університету Дмитро Бідюк. Науковець представив свою розробку — одноразовий посуд та пакети, які не тільки є абсолютно безпечними для довкілля, а й навіть мають потенціал в перспективі стати добривами. Цей винахід може стати альтернативою для столових приборів, формочок для випікання та заморожування харчових продуктів, ПЕТ-пляшок тощо.
Істотною перевагою та унікальністю технології на відміну від аналогів (наприклад тари з формованого целюлозного волокна, з суміші пластику та крохмалю або чистого крохмалю, які присутні нині на ринку України та країн ЄС) є те, що готова продукція має термостійкі властивості, її можна виготовляти різної форми та розмірів, використовувати для широкого спектра харчових продуктів, наносити принт та навіть друкувати на 3D-принтері. Доводячи це, Дмитро Олегович продемонстрував присутнім пакет, виготовлений за його технологією, із логотипом їхньої команди.
Розробка команди FoodBIOPack була високо оцінена членами компетентного журі. Саме тому в номінації Sustainability Award команда Дмитра Бідюка посіла перше місце.
Нагадаємо, що Дмитро Бідюк також презентував свою розробку на Всеукраїнському фестивалі інновацій — конкурсі, оголошеному Міністерством освіти і науки України, де здобув ІІ місце в номінації «Економічно спрямовані інновації».

Ольга БЕСКОРСА.
Фото надано автором.

Суми.