Шановні науковці, дорогі друзі!

Починаючи з 2002 року за ініціативою ЮНЕСКО світова спільнота щорічно 10 листопада відзначає Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку.
Це свято ще раз привертає увагу до надзвичайно важливої ролі науки в розвитку економіки країни, спрямуванні її можливостей задля забезпечення миру та злагоди у суспільстві.
Цього року визначена тема свята «Наука — право людини», присвячена святкуванню 70-ї річниці Загальної декларації прав людини (стаття 27 стосується права кожної людини брати участь у науковому прогресі і користуватися його благами) та затвердженню Рекомендацій про статус науковців. ЮНЕСКО таким чином звертає особливу увагу на необхідність забезпечення прав людини займатися наукою, стимулювання цього процесу, надання науковцям належних умов праці та реалізації свого потенціалу.
Генеральний директор ЮНЕСКО Коітіро Мацуурі ще у 2007 році у своєму посланні, присвяченому цьому святу сказав: «Ми всі повинні брати участь у створенні майбутнього, в якому запанують мир і стабільний розвиток і в якому наука буде відігравати свою життєво важливу роль. Давайте ж інвестувати в нове майбутнє, засноване на спільному використанні досягнень і благ науки».
Ці слова не втратять своєї актуальності ніколи, а для України вони зараз є доленосними.
Комітет з питань науки і освіти у своїх рішеннях неодноразово наголошував, що становлення та економічне зростання України у кризовій ситуації можливі лише за умови всебічної підтримки вітчизняної науки, її активного залучення до вирішення всього комплексу проблем, що стоять перед державою. Це стосується розв’язання низки питань: від формування основних стратегічних цілей і завдань розвитку країни, визначення пріоритетів та програм їхньої реалізації до конкретних шляхів забезпечення покращення життя кожної людини.
У зв’язку з цим, нам терміново необхідно поставити перед вітчизняною наукою стратегічні та пріоритетні для країни завдання і виділити для їх виконання належне конкурсне фінансування. Потрібно якнайшвидше активно включити вітчизняну науку до забезпечення інноваційного розвитку, залучити бізнес та кошти до інноваційних розробок, налагодити ефективну співпрацю науковців, профільних фахівців, ідейних людей та виробничників, інвесторів, представників інвестиційних, венчурних і грантових фондів, сформувати стимулюючі чинники для забезпечення такої співпраці.
Вирішення цих питань стане запорукою швидкого відродження країни, її соціально-економічного розвитку, а відповідно зростання конкурентоспроможності України у світі.
Хочемо відзначити, що вчені та активісти до Всесвітнього дня науки в ім’я миру та розвитку готують 10—11 листопада Дні науки з низкою цікавих заходів, програму яких можна дізнатися на сайті http://dni-nauky.in.ua/.
Бажаємо всім науковцям невичерпних джерел для творчості, сил та наснаги у розв’язанні завдань, які стоять перед наукою та нашою державою, успіхів та благополуччя.

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти.