На Херсонщині дикі тварини влаштовують справжні нашестя до культурних садів поруч із лісами та дніпровськими плавнями. Адже там на них чекають смаколики: внаслідок просто-таки катастрофічного падіння закупівельних цін на фрукти — яблука оптом купують за сміховинні шістдесят копійок/кілограм, і то охочих ще треба пошукати — чимало власників садів просто відмовилися збирати врожай. Тож соковита продукція лежить собі долі на радість зайцям, кабанам та козам, і потроху згниває.

На знімку:  частина щедрого врожаю яблук готова до переробки.

Фото автора.

Хоча не все так погано. Для трудових колективів найпрогресивніших сільгосппідприємств проблеми зі збутом стали певним стимулом для розвитку виробництва. Скажімо, агрофірма радгосп «Білозерський» під Херсоном, щоб уникнути цінового диктату перекупників, заклала власне сховище саме для зберігання свіжих фруктів та винограду зі своїх садів. Це комплекс на десять холодильних камер, з яких почергово можна забирати товар на продаж. Тут зберігатимуть півтори тисячі тонн фруктів цьогорічного врожаю, але надалі планують розширити місткість сховища удвічі — до трьох тисяч тонн.
Не менш логічний варіант розв’язання проблеми пропонує також агрофірма «Дніпро», що в селі Азовське Генічеського району. Тут також збудували сховище-холодильник, але цим не задовольнилися. Ще придбали польське та австрійське обладнання для виробництва соку, і замість віддавати свіжі яблука за безцінь, пустили їх на виготовлення духмяного, солодкого соку. Втім, директор підприємства Олександр Кистечок запевняє, що і в наступні роки нова лінія не простоюватиме. Адже тоді на переробку піде некондиція, яку не можна продати у свіжому вигляді. Тому нова техніка незабаром має окупитися.

Херсонська область.