У Чернівецькому прикордонному загоні журналістам продемонстрували три мотодельтаплани, які було вилучено як знаряддя контрабанди та транспорт для перевезення через кордон нелегалів.
Ці літальні апарати можуть долати відстань до 200 кілометрів, а прикріплені до них багажні відсіки дають змогу контрабандистам переміщати через кордон сигарети та незаконних мігрантів.
Як розповів начальник Чернівецького прикордонного загону Олег Вовк, за такий нелегальний переліт люди платять організаторам від однієї до восьми тисяч доларів.
«Ділянка Чернівецького прикордонного загону досить активна у плані протидії переміщенню контрабандних цигарок. Зараз також загострилася тенденція по незаконній міграції, зокрема почастішали «візити» громадян Бангладеш та Пакистану. Порівняно з минулим роком кількість затриманих зросла вдвічі.
Малі літальні апарати використовувалися як для доставки контрабанди з України в Румунію, так і для незаконного переміщення мігрантів на україно-угорській ділянці. Це і дельтаплани, і літаки Ан-2», — констатував Олег Вовк.
Зокрема, за 2017-2018 роки такі транспортні засоби малої авіації були вилучені на Кельменеччині, а також у Герцаївському, Глибоцькому та Новоселицькому районах.
Усього протягом року на ділянці Західного регіонального управління Держприкордонслужби — а це територія Львівської, Закарпатської та Чернівецької областей — було зафіксовано мало не 140 випадків польотів малих літальних апаратів. З них майже 40 відсотків — на території Буковини. У Чернівцях вилучено найбільше літальних апаратів, які використовували у контрабандній діяльності.
«Ці літальні апарати незареєстровані, невідомий їхній технічний стан, досвід пілотів, які ними керують. Минулого року в Івано-Франківській області розбився гелікоптер із кількома ящиками цигарок, пілот загинув. Також такі випадки фіксувалися і в Чернівецькій області», — заявив О. Вовк.

Чернівецька область.