У багатьох містах і селах України тривають культурно-просвітницькі заходи, присвячені 85-м роковинам Голодомору 1932—1933 років в Україні — проводять виставки, презентації книг і фільмів, зустрічі зі свідками трагедії, що забрала мільйони життів на Полтавщині, Черкащині, Київщині, Слобожанщині та Донбасі. Їх свідчення увійдуть до Національної книги пам’яті жертв Голодомору, над якою працює Національний музей «Меморіал жертв Голодомору». Його розвиток, зокрема будівництво другої черги, передбачено Указом Президента України №523/2016 «Про заходи у зв’язку з 85-ми роковинами Голодомору 1932—1933 років в Україні — геноциду Українського народу».
Напередодні трагічної дати Вселенський Патріарх Варфоломій виступив зі зверненням до Українського народу та ще раз заявив про рішення надати автокефалію Українській церкві.
«Константинопольська Церква-Матір спілкується з усіма вами з тягарем на серці, в молитві згадуючи Голодомор Українського народу, трагічну та нелюдську подію 1932—1933 років, коли безліч людей загинули від навмисного та жорстокого голоду», — зазначив Варфоломій у своєму зверненні, яке цитує сайт Української православної церкви в США. Вселенський Патріарх підкреслив, що неприпустимою є ситуація, коли Український народ страждає і шукає рішення церковних проблем, які «мучать його протягом століть».

Україна пам’ятає. Світ визнає

До річниці страшного голоду, 24 листопада, у Києві та інших містах і селах України, а також у 85 країнах на всіх континентах пройде загальнонаціональна хвилина мовчання і Всеукраїнська акція «Запали свічку пам’яті».
Проводиться активна робота з поширення у світі інформації про Голодомор та визнання його геноцидом. Зокрема, зовнішньополітичне відомство поширило серед демократичних держав Звернення Верховної Ради України щодо визнання Голодомору 1932—1933 років актом геноциду Українського народу. Окрім цього, готується видання збірника документів щодо визнання Голодомору геноцидом українського народу іншими державами. Водночас Світовий конгрес українців спільно з МЗС України, Українським інститутом національної пам’яті та Меморіалом жертв Голодомору висунули ініціативу провести акцію «Запали свічку пам’яті». Вона розпочалася 1 вересня і проходить щоденно, 85 днів, до 24 листопада, до дня 85-х роковин Голодомору. Запалюють свічки у різних містах, в інших країнах, на різних контитентах. Цим усі небайдужі підкреслюють своє єднання з Україною. На сьогодні акція пройшла у 70 країнах, а загалом її підтримали 85 країн.

На знімку: скульптура дівчинки з колосками в руках «Гірка пам’ять дитинства» на площі «Жорна долі» та Свіча пам’яті — центральний елемент Меморіалу жертв Голодомору в Україні.

Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.