Із приходом холодів дедалі гострішою стає проблема обігріву приміщень. Збільшується кількість нещасних випадків, пов’язаних із використанням газу в побуті. На прес-конференції, яку провели начальник управління Державної служби з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області Володимир Чернецький та головний інженер ПАТ «Івано-Франківськгаз» Ігор Височанський, назвали основні причини трагедій. Це самовільне установлення, заміна та підключення газових приладів, несправні чи заклеєні димові та вентиляційні канали, залишені без нагляду включені газові прилади та їх використання не за призначенням.

На знімку: під час прес-конференції.

За статистикою, 90 відсотків нещасних випадків стаються з вини споживачів, які, нехтуючи власною безпекою та безпекою рідних, не дотримуються елементарних правил безпечної експлуатації газових приладів. Останній такий резонансний випадок в Івано-Франківську стався наприкінці минулого року. Тоді від отруєння чадним газом загинула сім’я: двоє батьків та четверо дітей. Слідча комісія, яка розслідувала причини трагедії, дала офіційний висновок, що причиною загибелі сім’ї стали засміченість димоходу та не-справність автоматики газового котла. Власники квартири з’єднали димовий канал із вентиляційним гофрованою трубою. Цей канал був засмічений продуктами розпаду, внаслідок чого не було тяги.
«Використання побутових газових приладів при зниженні температури зовнішнього повітря, сильних поривах вітру та надмірних опадах вимагає постійного контролю наявності тяги в димових та вентиляційних каналах, зокрема в разі роботи опалювального газового обладнання в нічний час. Адже різкі зміни кліматичних умов можуть спричинити виведення з ладу газових приладів, потрапляння продуктів згоряння в димохід, як наслідок — отруєння чадним газом», — пояснює технічний директор ПАТ «Івано-Франківськгаз» Ігор Височанський.
Станом на 1 жовтня лише 54 відсотки домоволодінь області провели перевірку стану димових та вентиляційних каналів. Відповідно до Правил безпеки систем газопостачання, перевірку та справний стан димоходу в приватному будинку забезпечує власник помешкання. У багатоквартирному будинку — його балансоутримувач чи об’єднання співвласників.
За сильних морозів і снігопадів споживачам необхідно позапланово проводити огляд оголовків димових та вентиляційних каналів, очищати їх від снігу та льоду, а чергову перевірку та очищення каналів довіряти тільки фахівцям, які мають дозвіл Держпраці України на проведення відповідних робіт.
Опалення житлових приміщень побутовими газовими плитами супроводжується утворенням смертельно небезпечного для організму людини чадного газу, наявність якого в приміщенні неможливо визначити через відсутність у нього кольору та запаху. Він засвоюється кров’ю в сорок разів швидше, ніж кисень, людина непритомніє, після чого настає смерть. Саме тому використовувати газові прилади не за призначенням категорично заборонено.
Ще одним кроком до нещасних випадків є самочинна газифікація, перестановка, заміна та ремонт газового обладнання. В «Івано-Франківськгазі» наголошують, що газифікацію, пере-
становку, заміну газових приладів, а також проведення перепланування приміщень, де встановлено газові прилади, без погодження з газовим господарством, категорично заборонено.

Людмила СТРАЖНИК.
Фото надано управлінням ДСНС в Івано-Франківській області.

Івано-Франківська область.