Аграрії Полтавщини вже зібрали майже 5,5 млн тонн зернових культур за середньої врожайності 63,3 ц/га. Такого результату вони досягають не вперше, однак завжди його вважали «гросмейстерським». Тим паче що пізні жнива ще не завершено, триває збирання кукурудзи. 
Неважко здогадатися, що за традицією останніх років саме качаниста дала левову частку зернового ужинку краю. Її вже намолотили майже 4 млн тонн. Середня врожайність цієї «королеви» не лише полтавських полів перевищила 80 ц/га й перевершила такий само минулорічний показник на 31 ц/га. Тобто більш як на третину! А в Шишацькому районі перетнули навіть 100-центнерний рубіж.
Не применшуючи заслуг землеробів, які працювали сумлінно й наполегливо, відзначимо цьогорічну допомогу їм у вирощенні та збиранні пізніх культур з боку «небесної канцелярії». Адже торік потенційний урожай тієї ж таки кукурудзи «з’їла» неймовірна посуха. Нинішнього року, навпаки, були побоювання, що його можуть підмочити дощі. На щастя, цього не сталося й дощовим виявилося тільки літо, яке змушувало хліборобів Полтавщини всерйоз похвилюватися за ранні зернові культури.
Нагадаємо, що їм тоді довелося жнивувати буквально «між крапельками». Тож навіть у кращих господарствах регіону ранні жнива замість «класичних» двох тижнів тривали не менше місяця... Істотних втрат удалося не допустити — й ужинок ранніх зернових та зернобобових культур в області вийшов також досить пристойним. Зокрема, він сягнув 1 млн 423 тис. тонн за середньої врожайності 40,1 ц/га. При цьому головного полтавського хліба — озимої пшениці — намолотили мільйон тонн, а її середня врожайність (43,1 ц/га) також перевищила минулорічну. Зрештою, цьогорічні ужинки практично всіх основних сільськогосподарських культур, включно із соняшником, соєю та цукровими буряками, дають підстави для оптимізму.
Набагато менше його залишається у фермерів, особливо дрібних та середніх, коли задумуються над тим, чи засіватимуть вони орендовану землю і чи збиратимуть на ній урожай завтра, через п’ять або десять років. Адже їх дедалі частіше атакують ласі до чужого рейдери всіх мастей. Останні активізувалися саме сьогодні, коли угіддя передають у власність об’єднаних територіальних громад і намагаються остаточно поділити землю колишніх колгоспів. Невизначеність із реєстрацією договорів оренди або й свідоме зволікання з цією процедурою зацікавлених у вельми специфічній «ренті» посадовців і чиновників неабияк сприяють черговому «чорному переділу». 
Тож зовсім не випадково на останній аграрній виставці у Полтаві найдовша черга фермерів і керівників сільгосппідприємств вишикувалася не до продавців техніки та засобів захисту рослин і не до потенційних інвесторів, а до... юристів, фахівців земельного права. Стоячи в ній, аграрії сумно жартували: мовляв, невдовзі врожай зернових та інших культур доведеться збирати не так на полях, як у храмах служителів Феміди, на судових засіданнях, а в штат більше за комбайнерів і механізаторів набирати адвокатів та охоронців...

Полтавська область.