Навіть точкові ініціативи місцевих громад йдуть попереду регіональної та державної політики. Громади об’єднуються для розв’язання спільних проблемних питань на різних рівнях — обласному, районному та міжрайонному. Як саме це відбувається? Які механізми потребують вдосконалення? Чому подекуди гальмом стають владні структури? Відповіді на ці та інші питання шукали учасники круглого столу «Впровадження Закону України «Про співробітництво територіальних громад»: стан та перспективи розвитку», що його організував Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

 

На знімках:

 

Заступник голови комітету Сергій Кудлаєнко (праворуч),
член комітету Андрій Река;

 

народний депутат Андрій Река,
сільський голова Сніткова Віктор Ольшевський,
селищний голова Літина Анатолій Бичок
(справа наліво);

 

селищний голова Ободівки Костянтин Ременюк;

 

учасники розмови за круглим столом —
фото на згадку.

 

Розмова відбувалася на виїзному засідання у Вінниці. Ініціатор її проведення — заступник голови комітету народний депутат України Сергій Кудлаєнко. За його словами, особливість зібрання в тому, що крім парламентаріїв, у ньому беруть участь представники місцевого самоврядування двох регіонів — Вінницької і Полтавської областей. Зібралися лідери у питаннях пошуку шляхів співробітництва громад, щоб поділитися досвідом, обмінятися думками. Таку можливість надав їм парламентський комітет.
— Наше зібрання — яскравий приклад співпраці між областями, — зазначив Сергій Кудлаєнко. — Його мета — вивчення і поширення досвіду співробітництва громад в інших регіонах держави.

ДОВІДКОВО

На початок листопада 2018-го у державі зареєстровано 277 угод між територіальними громадами про співпрацю у різних формах. З них 87 підписано в Полтавській області, 55 — на Вінниччині. Загалом два регіони напрацювали понад половину договорів від їхньої загальної кількості.

У п’ять разів скоротиться число районів

Пілотний проект стосовно зміни територіального устрою готується в Полтавській області. Замість нинішніх 25 районів передбачено чотири об’єднані територіальні громади (ОТГ). Законопроект «Про створення, ліквідацію та зміну меж районів Полтавської області» (№ 9204) підготував народний депутат України Андрій Река разом з колегами-депутатами. Ним передбачено ліквідацію районних рад. За словами народного депутата, документ уже зареєстровано в парламенті. У розмові з «Голосом України» Андрій Река не приховував упевненості в тому, що законопроект підтримають народні обранці. «У нас базовими стають ОТГ, а не райони, — наголосив співрозмовник. — Отож районні ради уже зайва ланка. Це реалії. Маємо приклади, коли районні ради просять позичити кошти в ОТГ. А це означає, що більшість коштів акумулюється не в районі, а в об’єднаних громадах». Співрозмовник переконаний, що до наступних виборів до місцевих рад, тобто жовтня 2020 року, є достатньо часу, щоб запропоновані в законопроекті зміни втілити в життя.
Щоправда, не всі з учасників розмови упевнені, що відбудеться ліквідація районних рад. Про це вони говорили у кулуарах. Свою точку зору аргументували тим, що є закони, які просто не виконуються.

Коли ми стаємо партнерами

П’ять форм реалізації Закону «Про співробітництво територіальних громад» окреслив доктор права та доктор наук з державного управління професор В’ячеслав Толкованов. За його словами, всі вони використовуються, зокрема, у громадах областей, представники яких беруть участь у круглому столі. Він наголосив, що потрібно більше дбати про якість об’єднань, а не їх кількість. Навів приклад укладання угод з надання послуг однією з міськрад Вінниччини. Таких документів міськрада напрацювала з дванадцятьма громадами. «А чому не оформити це одним документом?» — звернувся із запитанням науковець.
У Пирятинському районі Полтавщини є приклад об’єднання громад з двох різних районів для розв’язання спільної проблеми. Про це говорила Лариса Кочур, керуюча справами виконавчого апарату Пирятинської ОТГ. Аналогічний приклад має Вінниччина. Тільки тут не два, а три райони, точніше, їхні окремі громади, долучилися до спільного проекту. На базі Северинівської ОТГ Жмеринського району створюють підприємство з переробки плодів і ягід. «Коли ми робимо однакову роботу окремо — ми конкуренти, об’єднавшись, стаємо партнерами», — влучно висловився учасник такого проекту сільський голова Сніткова Мурованокуриловецького району Віктор Ольшевський.
Чи не найчастіше під час розмови йшлося про вирішення питання поводження з твердими побутовими відходами. Воно є наболілим для всіх громад. Дехто відверто вів мову про ті перепони, що їх створюють владні структури у питаннях об’єднання та співпраці. Наводили приклади, коли міська громада виграла суд в облдержадміністрації за позовом створення перешкод у створенні ОТГ.

Вінницька область.

Дослівно

Сергій Кудлаєнко (на знімку):

— Процеси налагодження співпраці громад у різних формах, як показало обговорення, не суперечать створенню ОТГ. Навпаки, вирішення спільних питань може стати першим кроком до їх об’єднання. Ми почули про велику кількість переваг від такої співпраці. Разом з тим подекуди існує проблема гальмування процесу структурами районних влад. Враховуючи це, окремі народні депутати підготували законопроект, що передбачає ліквідацію районних рад. Приклад Полтавської області, де замість нинішніх 25 районів передбачено залишити чотири ОТГ. І це не популістські речі. Пропозиції йдуть «знизу», від громад, звідти, де вирішуються конкретні питання для поліпшення життя людей.

 

Фото автора.