Із початку року на Рівненщині сільськогосподарське виробництво продукції зросло майже на сім відсотків при загальноукраїнському показнику — 4,9 відсотка. За три квартали обсяг випуску валової продукції в АПК становить 5,6 мільярда гривень (плюс 6,8 відсотка), цього року очікують валове виробництво зернових у всіх категоріях господарств 1,2 мільйона тонн. Такі цифри навели у департаменті агропромислового розвитку Рівненської ОДА.

На переконання заступника голови Рівненської ОДА Ігоря Тимошенка (на знімку), сільське господарство є основним драйвером економіки Рівненщини й успіхи галузі значною мірою пов’язані з надходженням додаткових інвестицій в АПК. Насамперед за рахунок державних програм, аграрних розписок та коштів обласного бюджету.
— Нинішнього року в АПК області вже залучено 373 мільйони гривень інвестиційних коштів, 238 мільйонів гривень — кредити комерційних банків. 109 мільйонів гривень надійшло після укладання десяти аграрних розписок: тобто кошти спрямовані на сільськогосподарську діяльність під заставу майбутнього врожаю. Також господарники Рівненщини отримали за різними державними програмами 24,7 мільйона гривень. Фінансову підтримку одержали 83 юридичні та майже 6 тисяч фізичних осіб. Найбільші суми дотації виплачено господарникам Радивилівського, Володимирецького та Дубенського районів.
На Рівненщині з кожним роком зростають обсяги виплат орендної плати за земельні паї (див. таблицю).

— По області 2018-го нараховано 447 мільйонів гривень за оренду земельних паїв, що на 20 відсотків більше, ніж торік. А загалом за останні п’ять років надходження орендної плати зросли у 2,5 разу. Її розмір залежить від стану родючості ґрунту. Серед південних районів лідером є Радивилівський, серед північних — Костопільський, — каже заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко. — До речі, за два останні роки в нашій області посівна площа збільшилась на 31 тисячу гектарів. Усі ці компоненти в сукупності дають змогу стабільно розвиватися діючим підприємствам області, розширювати потужності, а відтак створювати нові робочі місця та наповнювати бюджети.

Директор департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА Надія Переходько (на знімку) назвала лідерів галузі — Радивилівський і Млинівський райони, збільшили виробництво сільгосппродукції Дубенський та Острозький райони. Вона розповіла, що підприємства АПК стабільно наповнюють місцеві бюджети: з початку року вони сплатили понад півмільярда гривень податків і зборів — на 18 відсотків більше, ніж торік (див. таблицю).

За даними головного управління ДФС у Рівненській області, сільськогосподарські товаровиробники, які працюють в умовах спрощеної системи оподаткування (фермери), сплатили до місцевих бюджетів області 84,5 мільйона гривень єдиного податку — на 18,7 мільйона більше, ніж за аналогічний період минулого року. Найбільші суми отримали територіальні громади Млинівського (14,2 мільйона гривень), Радивилівського (11,1 мільйона) та Гощанського (9,8 мільйона гривень) районів.

Фото і таблиці надано прес-службою Рівненської обласної держадміністрації.
Підготувала наш власкор у Рівненській області Олександра ЮРКОВА.

 

ОДНИМ АБЗАЦОМ

* За даними обласного головного управління статистики, Рівненщина має позитивне сальдо — 65,2 мільйона доларів (торік за три квартали — 31,9 мільйона доларів) у зовнішньоекономічній діяльності. Область експортувала скло і вироби зі скла, меблі, деревину і вироби з неї, продукти рослинного походження. Найвагоміші експортні поставки товарів здійснювалися до Польщі, Німеччини, Угорщини, Франції, Румунії.
* Статус ветерана війни, що діє лише на території Рівненської області, надали вже 66 бійцям-добровольцям, які брали участь в АТО. Тільки на останній комісії із цього питання погодили чотири пакети документів бійців, котрі йшли добровільно воювати за територіальну цілісність та державний суверенітет на сході України. Троє із них — від окремої тактичної групи «Волинь» та один — від Добровольчого українського корпусу «Правий сектор».
* У Березнівському районі стартувало будівництво лікарських амбулаторій у селах Білка, Богуші, Зірне, Бистричі, кошти на яке надійшли з державного бюджету. Проекти будівництва амбулаторій передбачають також зведення житла для лікарів, закупівлю автотранспорту та сучасного медичного діагностичного обладнання.
* На 1 жовтня в господарствах усіх категорій області утримується 142,5 тисячі голів великої рогатої худоби — на 7,3 відсотка менше, ніж на цю дату торік.
* За повідомленням прокуратури, протягом січня-вересня ц. р. обліковано 8393 кримінальні правопорушення, що на 15,4 відсотка менше, ніж за такий само період торік. Із них 34,4 відсотка — тяжкі та особливо тяжкі. Обліковано 20 очевидних умисних вбивств і замахів на вбивство  (на 44,4 відсотка менше, ніж в аналогічному періоді 2017-го), 50 умисних тяжких тілесних ушкоджень (на 22 відсотки більше торішнього показника). Зросла кількість шахрайств — 721, незаконного обігу зброї — 279, хабарництва — 70, зменшилась кількість випадків розбоїв — 26, грабежів — 159.