На Рівненській АЕС відбувся партнерський візит у рамках міжнародного проекту «Нульовий рівень відмови (НРВ) ядерного палива» за участю авторитетних вітчизняних і зарубіжних експертів. Мета проекту, який стартував у 2011 році, — аналіз процесів проектування, виготовлення та експлуатації ядерного палива для розроблення та реалізації заходів, спрямованих на виявлення та виключення причин відмови ядерного палива для реакторів ВВЕР-1000.
Чергове засідання експертів з обговорення реалізації міжнародного проекту відбулося у форматі продуктивної дискусії. Експерти також побували на проммайданчику електростанції, машзалах енергоблоків №№ 1, 2, блочному щиті керування енергоблока № 4 та провели спостереження за виконанням ремонту обладнання в машзалі енергоблока № 1.
«Цей проект створений для мінімізації кількості відмов тепловиділяючих збірок, що є дуже важливим показником, адже саме від їхньої надійності залежить безпечна та безаварійна експлуатація енергоблоків. З моменту створення проекту виконано значний обсяг роботи і на галузевому рівні країни, і на рівні майданчиків не лише українських АЕС, а й закордонних. Рівненська АЕС — передове підприємство щодо виконання заходів проекту «НРВ ядерного палива». Цей факт відзначають й експерти МАГАТЕ та Всесвітньої асоціації операторів АЕС», — каже директор департаменту з паливовикористання та аналізу безпеки дирекції з ядерної та радіаційної безпеки НАЕК «Енергоатом» Олексій Андріанов.

Вікторія ЛЕОНОВА,
керівник прес-центру Рівненської АЕС.
Підготувала наш власкор у Рівненській області
Олександра ЮРКОВА.