У Полтавському краєзнавчому музеї ім. В. Кричевського влаштували першу за часів незалежності України обласну філателістичну виставку. Її назвали «Полтавафілекспо» і присвятили 100-річчю перших поштових марок нашої держави. Тут представлено майже три тисячі експонатів — марок, конвертів, поштових карток, листівок, грошових знаків — переважно з приватних колекцій місцевих філателістів. Такий масштабний захід зініціювали обласна дирекція «Укрпошти» та Полтавська спілка філателістів.
Репрезентовані раритети датовані кількома століттями. З охопленням у часі та просторі й тих періодів історії, коли питомі українські землі входили до складу інших держав та імперій.

Однак особливе зацікавлення відвідувачів викликали саме перші марки нашої незалежної держави, випущені в обіг століття тому (на знімку). У буремні часи існування Української Народної Республіки вони навіть частково виконували функції грошей (про це свідчать друковані позначки на них — «ходить нарівні з дзвінкою монетою»). За деякі з тих марок тоді можна було придбати, скажімо, хлібину.

Зрештою, на одному з виставкових стендів демонструється поштовий конверт із марками УНР, який у 1919 році відправили з Полтави й за кілька днів отримали в Москві (на знімку).
А невдовзі, вже в тридцяті роки, за зберігання бодай однієї такої марки з написом «Українська Народна Республіка» і гербом-тризубом давали до десяти років за колючим дротом... Про це в розмові з власкором «Голосу України» під час відкриття виставки нагадав знаний полтавський колекціонер Сергій Козлов. Як і про те, що свою колекцію оригіналів перших українських марок він надбав лише завдяки зв’язкам із представниками української діаспори в Канаді, котрі надійно зберігали ті скарби в часи лихоліття.
Водночас земляки й колеги пана Сергія по захопленню (деякі з них збирають поштові марки впродовж майже півстоліття) також зробили вагомий внесок у збереження історичної пам’яті народу. Виплекана їхніми руками виставка засвідчила це найвиразніше. Прикро, та останнім часом, коли будь-яку друковану продукцію витісняє «захована» в інтернет-простір віртуальна, традиція колекціонування марок у дитячому та юнацькому середовищах згасає. Тим ціннішим є прагнення молодих ентузіастів зберегти її та примножити. На урочистостях із нагоди відкриття експозиції спеціальну відзнаку отримав наймолодший член Полтавської спілки філателістів — шістнадцятирічний Роман Костецький, який зібрав уже понад 10 тисяч (!) марок.
А найбільш хвилюючим епізодом урочистостей стала церемонія погашення випущеного «Укрпоштою» до ювілею маркованого конверта спеціальним штемпелем «100 років першим поштовим маркам України». Її під оплески присутніх виконали керівник Полтавської дирекції «Укрпошти» Андрій Рижов, директор музею Олександр Супруненко, депутат обласної ради Юрій Тимоха та голова Полтавської спілки філателістів Михайло Меллін. До речі, цього разу, всупереч традиції, згідно з якою подібний штемпель діє лише один день, дійсним він залишався удвічі довше, протягом дводенки. Такий виняток зробили спеціально для того, щоб якомога більше гостей-філателістів з інших областей змогли разом з полтавцями відзначити непересічну подію. 

Василь НЕЇЖМАК.

Полтава.