Побачив світ п’ятий випуск наукового збірника Закарпатського музею народної архітектури і побуту.

Видання (на знімку) цінне вже тим, що сформоване за матеріалами етнографічних читань, які працівники скансену проводили торік у грудні. До читань залучили науковців, музейних фахівців, а також студентів з Ужгорода, Мукачева, Львова, Києва і Чигирина.

— Тематика збірника різна, — розповідає директор музею, кандидат історичних наук, доцент УжНУ Василь Коцан. — Вміщено переважно наукові розвідки, присвячені музейним зібранням, проблемам реставрації і консервації експонатів, матеріальній і духовній культурі.
Окремий розділ становлять некрополістичні студії — дослідження цвинтарів. Традиційним є розділ «З рукописних джерел». До нього увійшов, зокрема, Ясінський літопис, знайдений під час торішньої експедиції до гуцульського Ясіня. У цьому зошиті зафіксовано події з кінця ХІХ століття і до 1947 року. Ще — рукопис учителя народної школи Михайла Парлага із села Буковець Воловецького району, що зберігається в фондах музею. До слова, у музейній колекції — 15 рукописів цього автора різної тематики.
Варто наголосити, що музейний збірник (до речі, цьогоріч вийшов уже другий, оскільки напередодні видрукувано попередній, четвертий випуск) — це гарна можливість студентам публікувати свої перші наукові дослідження.

Фоторепродукція Василя НИТКИ.