Майже 30 видів однієї страви спробували учасники Фестивалю голубців і вина, який вдруге провели спільно українці й молдовани.

На біс виступає колектив «Ністреніу» з молдовського міста Сороки.

«Це ще один прояв дружби між нашими народами», — зазначив народний депутат України Юрій Македон, який побував на фестивалі разом з депутатом Вінницької облради Миколою Копачевським.
Смачний захід відбувся у селі Цекинівка, що розташоване на березі Дністра у Ямпільському районі на Вінниччині. Навпроти через річку — молдовське місто Сороки. Примерія міста підтримала пропозицію громади Цекинівки про популяризацію «фірмової» страви цекинівчан і молдовського вина.
«Жодна оказія не відбувається у нашому селі без голубців, — розповіла «Голосу України» директор місцевої школи Тетяна Шарко. — Голубці пісні, тобто без м’яса, «ледачі», по-циганськи. Не тільки різні за рецептом, а й за формою — мініатюрні, як пальчик, і великі, майже на долоню, загорнуті в листя капусти, винограду, малини, клена… Саме такі готують у нас і в свята, і в будні. Голубцями закінчують перший стіл на весіллях, одразу після того починаються танці». Пані Тетяна частіше готує пісні голубці, без м’яса, з кукурудзяною крупою середнього помелу. Листя капусти перед тим проквашує. Так колись бабуся навчила.
Цекинівка віддавна славиться саме цією стравою. Коли сільський голова Ірина Рачковська запропонувала провести фестиваль, місцеві господині охоче відгукнулися. Торік захід настільки сподобався, що вирішили зробити його традиційним. На площі перед Будинком культури виставили довгі ряди столів. Майже 50 сімей представили свої голубці. Учасників зібралося приблизно в десять разів більше. Були гості з Ямполя, Вінниці, Києва, Херсона, сусіди з Молдови. Куштувати давали кожному охочому й грошей за це не брали — ні за голубці, ні за вино. Якщо сподобалося, можна було купити. «Наїлася голубців на весь рік! — не без задоволення мовила Валентина Чернега з Вінниці. — По-моєму, ніхто не залишився голодний».
— Ми з дружиною Галиною приготували три види, — розповів Володимир Журавський. — Один з них називається голубці по-циганськи. У сусідніх Сороках багато ромів, навіть є місце, яке називають Циганська гора. Вони жартують, що найсмачніші голубці з вкраденого індика. Насправді страва за їхнім рецептом дуже дорога. Серед інгредієнтів два види м’яса — свинина й індичатина, та ще й додають шматочки свинячих реберець, коли загортають начинку.
Пані Галина працює у Молдові кухарем. Тому стверджує, що рецепт у неї справжнісінький. Каже, що один із секретів — нарізати моркву тільки ножем, не користуватися терткою, тоді смак інший, а листя капусти брати найтонше. А ще в «циганських» голубцях дуже багато різноманітних приправ і спецій — від сушених до свіжих.
«Більше коштів витратили на приготування і частування, ніж заробили, але все одно приємно, торік взагалі ніхто не продавав, — продовжує Володимир. — Я ще вино домашнє готую, п’ять відер розійшлося на пробу і продаж. Мій напій не гірший, ніж у сусідів з правого берега».
Після голубців на фестивалі, як і на весіллях, також були танці. Особливо порадували номери колективу «Ністреніу» (Ністру — молдовська назва Дністра. — Авт.) Сороцького коледжу культури і мистецтв. Вони виконували й молдовські, й українські танці, а «Гопак» зустріли вигуками «Браво!». Виступали також учасники місцевої самодіяльності з ансамблю «Весела вулиця», навіть був хоровий колектив з Києва.

Віктор СКРИПНИК.
Фото Яни КОПАЧИНСЬКОЇ.

Вінницька область.