У Рівному на будинку № 13 по вулиці Симона Петлюри урочисто відкрито меморіальну дошку, присвячену 100-літтю від дня народження Леонарда Бернстайна. Пам’ять про «батька мюзиклів» повертається...
Легендарний композитор Леонард Бернстайн — особистість світового масштабу, почесний громадянин Відня, а його коріння — з Рівного. Адже саме тут мешкали родина та батьки генія, які емігрували до США ще до Першої світової. А 25 серпня 1918 року у них народився син, який згодом став батьком бродвейських мюзиклів, найвідоміший із яких «Вестсайдська історія». Сучасна американська версія «Ромео та Джульєтти» після виходу на екрани фільму із Наталі Вуд у головній ролі набула статусу культової та здобула десять «Оскарів».
У 2010-му за результатами опитування сучасних диригентів журнал BBC Music Magazine обрав двадцятку найвідоміших диригентів усіх часів, у якій Бернстайн посів друге місце. До останніх днів життя він продовжував диригувати і писати музику. 9 жовтня 1990-го Леонард Бернстайн оголосив про завершення кар’єри, а через п’ять днів помер від серцевого нападу. Великому музиканту було 72 роки. Він похований у Нью-Йорку з диригентською паличкою в руці і партитурою П’ятої симфонії улюбленого Густава Малера біля серця.

Рівне.