Вчасне ухвалення збалансованого проекту держбюджету на 2019 рік дасть можливість спокійно завершити поточний рік та планово розпочати наступний зі збереженням фінансування всіх пріоритетних програм. Таку думку під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів висловив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. «Ми розпочали у багатьох сферах системні зміни, які приведуть до реального успіху та до нової якості життя громадян, бо будь-які зміни нічого не варті, якщо їх не відчуватимуть люди», — сказав він та закликав народних депутатів об’єднатися, щоб уже сьогодні, 22 листопада, ухвалити проект бюджету, який дасть можливість рухати країну вперед.
Однією зі сфер, де вже відбуваються фундаментальні перетворення, В. Гройсман назвав дорожнє будівництво. За його словами, рівень виконання цьогорічних робочих планів уже сягнув майже 100 відсотків, а також зараз закладаються основні напрями роботи в наступному році. «Українці бачать, в якому стані наші дороги, але думаю, що також вони помічають, що ми фактично в кожній області почали наводити порядок», — зауважив глава уряду та запропонував голові «Укравтодору» Славоміру Новаку підбити підсумки дорожніх робіт у 2018 році та поділитися планами на наступний рік.
«Фактично на сьогодні маємо стовідсоткове виконання робіт», — повідомив С. Новак та підкреслив, що акти з підрядниками підписуються тільки після перевірки сертифікованими компаніями якості робіт. За його словами, нинішні європейські темпи стали можливими ще й тому, що свого часу уряд схвалив низку рішень щодо перенаправлення виділених коштів до тих областей, які продемонстрували реальне виконання поставлених завдань.
Звернувши увагу на ремонти доріг місцевого значення, С. Новак нагадав, що цього року в рамках децентралізації місцеві органи влади вперше отримали у своє управління як дороги, так і 12,5 мільярда гривень на їхнє утримання та ремонт, а наступного року ця цифра має зрости до 14,6 мільярда. Та оскільки поки що загальний обсяг виконання робіт на місцевих дорогах становить трохи більше 63 відсотків, то органи місцевої влади мають докладати більше зусиль у цьому напрямі. Насамперед це стосується місцевої влади Луганської, Миколаївської, Тернопільської та Одеської областей. «Цього року вся відповідальність за виконання робіт на дорогах місцевого значення перейшла до голів ОДА», — нагадав С. Новак та закликав очільників областей звертати більше уваги на якість виконання робіт.
У 2019 році «Укравтодор» продовжить виконання п’ятирічної програми будівництва та ремонту доріг, для чого планується виділити 51,1 мільярда гривень. З цієї суми на дороги загальнодержавного значення піде 34, 4 мільярда гривень, на місцеві дороги — 14,6 мільярда та ще 2,1 мільярда буде спрямовано на заходи безпеки.
На початку засідання члени уряду вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих під час Революції Гідності.