Власники авто з іноземною реєстрацією учора блокували шляхи по всій країні та вимагали ветувати нові правила легалізації завезеного транспорту. Зокрема, Київ зупинився у довжелезних заторах. На вулиці Грушевського був повністю паралізований рух транспорту.
Утім, однією столицею водії не обмежилися. Масові протести охопили всю країну. Так, у Рівному між протестувальниками й поліцією виник конфлікт — правоохоронці намагалася не дати заблокувати трасу. Зрештою, авто на єврономерах наїхало на начальника патрульної поліції у Рівненській області.
Полтава, Львів, Івано-Франківськ, Біла Церква, Умань, Ковель, Бориспіль — загалом «євробляхери» перекрили 56 різних доріг по всій Україні. У кількох областях за фактом блокування доріг поліція відкрила кримінальне провадження за статтею 279 Кримінального кодексу. Вона передбачає штраф від 50 неоподатковуваних мінімумів і до трьох років позбавлення волі.
Як зазначили в прес-службі МВС України, правоохоронні органи вирішили розблокувати усі траси від власників авто на єврономерах, дії яких призвели до перешкод та ускладнення руху транспорту на в’їздах та виїздах з обласних центрів.
«Кожен громадянин має гарантоване Конституцією України право на мирний протест. Водночас обов’язком Нацполіції є не лише забезпечити права учасників таких мирних акцій, а й не допустити порушення конституційних прав інших громадян, які не є учасниками цих масових заходів. Зокрема, їхнього права на вільне пересування. Поліція вже відкрила і розслідує 5 кримінальних проваджень за фактом блокування транспортних комунікацій в рамках статті 279 Кримінального кодексу України, яка передбачає покарання у вигляді штрафу, виправних робіт, арешту і позбавлення волі. Такі провадження відкриті за фактом блокування доріг у Рівненській, Черкаській, Чернігівській та Житомирській областях», — зазначили в силовому відомстві.

Вл. інф.