Церква Святої Покрови XVIII століття у селі Піддубці Луцького району є одним із взірців барокової архітектури на Волині (на знімку).

Цікава історія її появи в нашому краї. Майже півтисячі років тому в селі Піддубці луцькі монахи заснували чернецький скит і побудували тут дерев’яний храм Різдва Пресвятої Богородиці та чернечі споруди. Так і виникла в селі православна обитель. Тоді ж у церкву внесли чудотворну ікону Божої Матері, яка впродовж віків славилася своїми відпустами і зціленнями.
Після Берестейської унії 1596 року храм перейшов до уніатів, і почалося будівництво нової церкви та монастирських споруд. На місці дерев’яної православної церкви в середині XVIII століття видатний архітектор Павло Ґіжицький (автор костелу отців Бернардинів у Луцьку, Ліцеального костелу Св. Ігнатія Лойоли у Кременці та ін.) побудував величний мурований храм та такі само розкішні монастирські будівлі.
Свого часу красою храму захоплювалася Леся Українка, яка приїздила в Піддубці відвідати свою приятельку Марію Биковську, яка працювала вчителькою в церковно-парафіяльній школі. Ці події поетеса описала у нарисі «Школа».
А під час Другої світової війни на церкву скинули снаряд. Але він дивом не вибухнув. Біля цієї ж церкви було джерело з цілющою водою. На жаль, після проведеної в повоєнний час меліорації воно зникло. Церква Святої Покрови у селі Піддубці входить до Державного реєстру національного культурного надбання і охороняється державою. В 2013 році за сприяння тодішнього голови ОДА Бориса Клімчука (на жаль, уже покійного) і народного депутата Анатолія Горбатюка, який проживає у Піддубцях, була проведена реставрація храму. З ініціативи народного депутата також очищено від заростей узбіччя шосе Луцьк — Рівне, і тепер мандрівники мають можливість із вікон транспортних засобів милуватися величчю цього храму.

Фото Максима СОЛОНЕНКО.