У Сумах відбулася міжнародна науково-практична конференція, де йшлося про інноваційні проекти виховання дітей і молоді у дусі козацтва. Форум діяв на базі місцевого педагогічного університету і тривав два дні. 168 науковців, серед них 14 зарубіжних фахівців з 10 держав, ділилися передовим досвідом виховної роботи. Їх слухачами були військовослужбовці, співробітники військкоматів, представники влади, Держприкордонслужби і Нацгвардії, ветерани. На адресу конференції надійшли привітання від Голови Верховної Ради України Андрія Парубія та гетьмана Козацтва Запорозького Дмитра Сагайдака.

Сумський державний педагогічний університет обрали місцем проведення масштабного міжнародного заходу не випадково. Тут уже багато років діє Студентське наукове товариство Міжнародної громадської організації «Козацтво Запорозьке», яким опікується Сумська паланка цієї патріотичної організації. На рахунку студентського товариства — чимало практичних справ, котрі мають значно сильніший виховний ефект, аніж суха «теорія».
Молодь вивчає й осучаснює козацьку спадщину, зокрема й бойові мистецтва наших пращурів. На території університету козаки заклали сквер імені Петра Калнишевського — останнього кошового отамана Запорозької Січі. До 320-річчя від дня народження славетного українця на кошти, зібрані патріотами, тут встановили пам’ятний знак. У День українського козацтва біля нього вже вісім років поспіль відбувається обласний мітинг-реквієм, на який приходять представники влади, ветерани Другої світової війни, учасники бойових дій на Донбасі, козаки, викладачі і студенти, а також козачата і джури з багатьох навчальних закладів Сумщини. На базі педагогічного університету створено навчальні посібники та методичні рекомендації для вчителів і учнів шкільних козацьких класів.
Про це та про інше на конференції розповів ректор Сумського педуніверситету професор Юрій Лянной. Він повідомив, що у закладі вже уп’яте відбувається науково-практична конференція, де обговорюють технології евристичної освіти, інноваційні підходи до військово-патріотичного виховання дітей і молоді, а також до роботи з вихованцями дошкільних закладів. А загалом козацьку педагогіку, за словами Ю. Лянного, почали впроваджувати в університеті ще з 1990-х років.
Перший заступник голови Сумської обласної ради Анатолій Річкаль зачитав текст привітання від Голови Верховної Ради України Андрія Парубія. «Коли навчання дітей і молоді відбувається з урахуванням найкращих традицій нашого народу, в тому числі і на звитязі славетного козацтва — впевнений, що нащадки зростатимуть гідними синами та доньками рідної землі, — наголосив А. Річкаль. — А сьогодні треба приділяти увагу молоді, як ніколи».
Про успішну практику виховної роботи на конференції розповіла вчитель-методист сумської 25-ї школи Ліна Крівшенко. За словами педагога, її діти, котрі навчаються у козацькому класі, нібито нічим не відрізняються від інших, але наполегливіше працюють над самореалізацією, охочіше беруть участь у міських суспільно корисних справах.
Сумчани охоче поділилися з колегами досвідом організації козацького самоврядування у дитячому середовищі, дотримання порядку і принципів побратимства, виборів і призначення отаманів дитячих козацьких підрозділів, практикою навчання їх діяти рішуче, але згідно з визначеними обов’язками. Учасників конференції познайомили з програмою туристично-екологічної діяльності учнів козацьких класів молодшого шкільного віку, розрахованою на чотири роки навчання. Вона передбачає тривале й активне перебування дітей на свіжому повітрі, а це зміцнює здоров’я, підвищує фізичну та розумову працездатність і розвиває мислення. У походах засвоюються цінні знання і навички, необхідні протягом усього життя.
Професор Микола Лазарєв ознайомив учасників конференції з особливостями застосування технологій евристичної освіти у навчанні й вихованні учнів козацьких класів, завдяки чому навіть математичні задачі школярі навчаються розв’язувати у кілька способів. Професор Олена Козлова виступила з доповіддю «Громадянська позиція майбутнього вчителя як педагогічна проблема», а доцент Навчально-наукового інституту спеціальної фізичної і бойової підготовки та реабілітації Університету державної фіскальної служби України Зоя Діхтяренко зосередила увагу на формуванні у козачат бойових якостей, необхідних захисникам Вітчизни.
Справжніх козаків важко уявити без патріотичної пісні, і про це була доповідь вчителя музики Наталії Радчук. Вона викликала жвавий інтерес, адже маршова мелодія мотивує до злагодженості дій і вдосконалення бойової майстерності. Про особливості фізичного виховання козачат під час туристично-екологічних походів вихідного дня розповів аспірант Сумського педуніверситету Михайло Лях, а про інноваційні підходи до оздоровлення дітей — вчителька початкових класів сумської школи № 22 Марина Низова. Секретами патріотичного виховання школярів поділився директор Музею бойової слави Сумської міської організації ветеранів України Анатолій Близнюк.
Для учасників конференції провели екскурсії зеленими зонами, створеними руками козаків і козачат. Відбулися круглі столи з проблем військово-патріотичного виховання, а наприкінці була фотографія на згадку про незабутню зустріч та плідну роботу.

Віктор ЛЯХ, 
генерал-командор,
отаман Сумської паланки МГО «Козацтво Запорозьке».
Фото надано автором.