У Сєверодонецьку на Луганщині відбувся перший Всеукраїнський семінар-практикум з національно-патріотичного виховання учнів засобами козацької педагогіки та туризму і краєзнавства. Організатори заходу — Науково-освітній центр патріотичного виховання молоді Університету «Україна» та МГО «Українське козацтво», Національний педагогічний університет ім. М. Драгоманова, Український державний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді Міністерства освіти і науки, Луганський центр позашкільної освіти. Такі семінари планують проводити щорічно. Наступний відбудеться у Краматорську.

Учасниця семінару-практикуму, методист ДНЗ «Намистинка» з міста Вишневого на Київщині Ірина Ліщенко (в центрі).

Місто зустріло гостей із столиці сонячно і привітно. Вони одразу відчули, що Сєверодонецьк спілкується українською! На жаль, відстань від війни до миру невелика: в сусідньому селі Попасне в цей час тривали обстріли... Директор Попаснянської загальноосвітньої школи Марина Устенко розповіла: «Щоб підкреслити свою відданість Україні, розмальовуємо стіни школи елементами українського розпису».
— Коли ми в 2014 році вперше провели свято вишиванки в Сєверодонецьку, — згадують учителі, — то в наш бік кидали холодні недоброзичливі погляди. А в 2015 і 2016 роках свята відбувалися вже спокійно, без настороженості. Люди, які раніше були налаштовані вороже до усього українського, самі одягали вишиванки! Учасників семінару-практикуму привітали заступник голови Луганської обласної державної адміністрації із соціальних та гуманітарних питань Ольга Лішик та директор департаменту освіти і науки ОДА Юрій Стецюк.
Національно-патріотичне виховання учнів засобами козацької педагогіки — тема актуальна і цікава, наголосив у своєму виступі начальник Науково-освітнього центру патріотичного виховання молоді Університету «Україна» Юрій Мельничук. Про її вплив на формування особистості йшлося й у виступі директора Кудряшівської загальноосвітньої школи І—ІІІ ступенів Луганської області Ірини Сухаревської. Про козацько-лицарські традиції в системі навчально-тренінгової підготовки з бойового мистецтва хортинг розповів присутнім президент Федерації козацького хортингу України Володимир Шевчук. Своєрідним підсумком дискусії став виступ Наказного Верховного отамана Українського козацтва Віталія Опанащука про козацтво як еліту нації в процесі історичного державотворення.
Наприкінці семінару його учасники запланували у співпраці з навчальними закладами Луганщини проводити щорічне оздоровче літнє таборування учнів за програмою козацько-лицарського гартування.

Лілія ЗОЛОТОНОША, 
журналіст Університету «Україна».
Фото надано Університетом «Україна».