У Чернігові на цвинтарі Яцево холодно. І не так від погоди, як від скорботи й туги. У кварталі героїв російсько-української війни тріпочуть на вітрі прапори. Ще один — над могилою першого голови чернігівського Руху Валерія Сарани — він теж із цієї когорти козаків-воїнів...

Освячення каплички архістратига Божого Михаїла провів архієпископ Чернігівський і Ніжинський, секретар Синоду Української православної церкви Київського патріархату Євстратій (Зоря) у співслужінні шести священиків. Але на початку він цілком слушно сказав, що, власне, це місце уже освячене — тим, що тут, у гільзах, земля з кров’ю героїв і що тут вони лежать самі.
А міський голова Владислав Атрошенко розказав, чому так довго тяглося будівництво каплички — за умовами тендера виграла його фірма, яка запропонувала меншу ціну, але, не завершивши роботу, зникла. І фактично собі у збиток мусила добудовувати храм інша будівельна організація.
Капличку проекту архітектора Тетяни Мазур доповнили пам’ятним знаком, біля якого й виставлені згадані гільзи із землею. Ведучий заходу зачитував населені пункти, за визволення чи оборону яких від російських окупантів загинули 167 синів Чернігівщини...
Владика Євстратій у поминальній літії згадав поіменно всіх похованих тут, на Яцево, загиблих героїв російсько-української війни. Сльози матерів і вдів висушував холодний вітер.

Василь ЧЕПУРНИЙ.
Фото автора.

Чернігів.