Коли вона своя, та ще й органічна...

У Гадяцькому районі активно створюють нові ягідники. Зокрема, в селі Лютенька розширюють тамтешній малинник. Задля вирощування за методикою органічного землеробства ентузіасти цієї справи у 2016 році заснували обслуговуючий кооператив «Гадяч-Сад», який почав свою діяльність у Лютеньці та Веприку. На ділянці, де раніше був яблуневий сад, поступово викорчовують старі дерева, звільняючи її для насаджень. Перший урожай — тонну якісної органічної малини — зібрали нинішнього сезону.

Водночас звільнену від непродуктивного саду десятигектарну площу продовжують засаджувати кущами. Тож уже наступного року планують зібрати не менш як десять тонн солодкої ягоди. З тим, щоб продавати її не лише в Україні, а й за кордоном. Адже попит на таку органічну продукцію повсюдно зростає.
На придбання трактора та холодильного обладнання ініціаторам органічного ягідництва виділили кошти з районного бюджету. Такі вкладення фінансових ресурсів, на переконання голови Гадяцької райдержадміністрації Олексія Матюшенка, цілком виправдані. Адже йдеться про створення чималої кількості нових постійних і сезонних робочих місць у сільських громадах. Замість того щоб збирати малину чи полуницю десь у Польщі або Фінляндії, земляки зароблятимуть свіжу копійку вдома. Та й податки від такої діяльності надходитимуть на рахунки органів місцевого самоврядування. Тож є сенс її розширювати.