Поминальні заходи на Чернігівщині провели в більшості населених пунктів. Понад 360 тисяч мешканців області померли голодною смертю в 1932—1933 роках. А за часів Другої світової війни регіон втратив сумарно — на фронтах і на окупованих територіях — 261,5 тис. осіб (цифра за радянською статистикою).
У Чернігові традиційно траурні заходи відбулися біля П’ятницької церкви. У них узяли участь заступник голови ОДА Наталія Романова, перший заступник голови облради Валентин Мельничук, заступник чернігівського міського голови Олександр Ломако, представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко та почесний голова обласного товариства «Просвіта» імені Т. Шевченка Василь Чепурний.

«Масштаби трагедії важко осягнути. Вченим так і не вдалося точно встановити кількість жертв — правду про Голодомор більшовики приховували довго й ретельно, чимало документів знищили безповоротно. Проте пам’ять народу кати знищити не змогли. Ми пам’ятаємо про все. І ці нестерпно болючі спогади допомагають нам усвідомити, яку безмежно дорогу ціну сплатили українці за право бути собою», — наголосила Наталія Романова.
Заупокійну літію відправив архієпископ Чернігівський та Ніжинський — керуючий Чернігівською єпархією Української православної церкви Київського патріархату Євстратій.

Василь ЧЕПУРНИЙ.
Фото Віктора КОШМАЛА.