Або ісламська мечеть, або християнська ротонда

У стародавньому Мукачівському замку «Паланок» наприкінці літа, коли розчищали рови і мури від чагарників та всілякого сміття, знайшли дивну споруду.
За словами заступника директора Мукачівського історичного музею «Замок «Паланок» Тараса Синявського, хоч іслам — чужа віра для закарпатців, тому здогади про мечеть так довго не розголошували, нині сумніви таки розвіялися. Адже «круглі арки, купол, можливо, кібла, що є основною стіною мечеті, та інші елементи розкопаної споруди вказують на те, що це, можливо, мусульманський храм. Можливо також, що це була ротонда — теж круглий храм. Аби визначити істинне призначення споруди, потрібно зняти ще кілька шарів ґрунту та подати заявку до міжнародної комісії, що займається дослідженням таких історичних тем», — каже пан Тарас.
І припускає, що мечеть могла з’явитися тут у часи панування турецького султана Сулеймана у 1520-ті. В історичних джерелах сказано про хана Кутеска, який хотів захопити замок, але не зміг. Як і монгольський хан Батий, котрий у 1240-ві роки також двічі намагався заволодіти Мукачівською твердинею. Інші завойовники теж брали приступом замок. Та не змогли подолати його мури.
І все ж досконало вивчити минувшину непросто. Бо більшість документів із планами будівель фортеці у мороці століть загубилися. Тому дослідники володіють хіба клаптиками історії, з яких складають певну картину. «Коли ми почали розчищати рови замку, знайшли цю споруду, — розповідає пан Тарас. — Вивезли звідси тонни глини та сміття і побачили, що це кругла кімната з куполом. Потрібно ще більше розчистити це приміщення. До самої підлоги ще кілька метрів. Це дуже важка й тривала робота. Тільки уявіть, «Паланок» мав чотирнадцять башт, коли їх розбирали або ж руйнували, то все це будівельне сміття скидала на землю, під ноги». 
За його словами, наразі в замку засипані або ж навмисно замуровані десятки приміщень. Їх хочуть якомога більше розчистити і показувати, яким великим був справжній Мукачівський замок. Недаремно про нього складено стільки легенд!..

Василь НИТКА.

Ужгород.

На малюнку: такою могла бути знайдена споруда.

Фото з сайту «Мукачево.нет».