Під час атаки на корабельну групу Військово-Морських сил ЗCУ 25 листопада росіяни задіяли бойову авіацію й засоби радіоелектронної боротьби. Про це повідомив начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко під час виступу у Верховній Раді в понеділок. За його словами, українські катери атакував винищувач Су-30, випустивши дві ракети. Внаслідок застосування російськими військовими РЕБ командування ВМС ЗСУ втратило зв’язок з корабельною групою. Також було заблоковано роботу міжнародної системи АІС (автоматична ідентифікаційна система).

Український воєнний журналіст Владислав Волошин оприлюднив фото пробоїни у борті українського малого броньованого катера «Бердянськ», який 25 листопада захопили російські прикордонники.
«Вогонь вели на ураження особового складу прямо в рубку, а не по двигунах», — написав Волошин у Фейсбуці.

Фото зі сторінки Владислава Волошина у Фейсбуці.

У понеділок ввечері начальник ГШ поінформував народних депутатів про те, що троє наших моряків, котрі зазнали поранень внаслідок атаки російських прикордонників, за інформацією Міжнародного Комітету Червоного Хреста, перебувають у Керченській лікарні ім. Пирогова. Місце перебування інших військовослужбовців на той момент було невідоме.
Учора в мережі з’явилося відео допиту ФСБ трьох моряків із захоплених Росією кораблів ВМС України. Його опублікував пропагандистський телеканал TVC.RU. На відео видно, що українці читають текст із суфлера й «визнають», що зайшли «у територіальні води Росії» і «вчинили провокацію»... 
Командувач ВМС ЗС України Ігор Воронченко через адвокатів передав листа полоненим українським морякам. Скріншот документа опублікував у Фейсбуці журналіст Антон Наумлюк. «Я розумію, як вам зараз важко. Всі військові моряки ВМС з розумінням ставляться до так званих свідчень, які від вас зараз намагаються отримати. Адже методи роботи спецслужб РФ ні для кого не є секретом. Я сам пройшов через це в 2014 році і добре знаю, як це — бути в полоні, і що стоїть за сказаними вами словами під час допиту», — йдеться у листі. «Ви діяли в рамках закону, професійно, відповідно до норм міжнародного морського права та чинних договорів. Закон, право на нашому боці, і це розуміє весь світ. Відчувати страх — це нормально. Головне — вірити в свою силу духу, берегти гідність і розуміти, що за вами стоїть уся Україна, весь цивілізований світ», — написав командувач і наголосив, що зараз найважливіше завдання — усіх повернути додому. І над цим працює не тільки Україна, а й уся світова спільнота.
Усі відповідальні міністерства й відомства займаються питаннями надання правової допомоги захопленим українським морякам. Про це повідомила у вівторок Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко у Фейсбуці.
«З усіма відповідними міністерствами й відомствами ми займаємося питанням правової допомоги нашим морякам, нахабно захопленим країною-агресором. Росія планує влаштувати псевдосудилище над хлопцями. Очевидно, що «показання» вибивалися кадебешними незаконними методами й катуваннями», — заявила вона.
Геращенко також зазначила, що Україна очікує від світу жорсткішої реакції з вимогою негайно звільнити українських моряків. Учора Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила, посилаючись на отриману від кримчан інформацію, що росіяни хочуть «судити» в окупованому Криму захоплених у полон українських моряків. Мовляв, їх везуть у Київський райсуд Сімферополя.
Своєю чергою міністр закордонних справ України Павло Клімкін у телеефірі одного з каналів назвав «маразмом» суд над затриманими Росією в Керченській протоці українськими моряками, оскільки вони є військовополоненими.
«По-перше, звільнити хлопців — це справді зараз найважливіший пріоритет. Нині ведемо переговори з Червоним Хрестом, оскільки наші хлопці за статусом є військовополоненими. Росія щодо нас вчинила кілька актів агресії, і МКЧХ має активно у це втручатися», — наголосив Клімкін.
Він також сказав, що тривають переговори і з правозахисниками, і з кримськотатарською громадою в окупованому Криму.
Водночас під будівлею суду в Сімферополі зібралися люди на підтримку українських моряків. У коментарі «Громадському» адвокат Едем Семедляєв повідомив, що засідання окупаційної Феміди, на якому обиратимуть запобіжний захід затриманим українцям, перенесли на 14:00. За його словами, моряків розділили на три групи: «Одну судитимуть сьогодні, другу — за тиждень, третю — поранених моряків — у Керчі, але коли — поки що не відомо».
У потерпілих внаслідок захоплення російськими спецпризначенцями в Керченській протоці українських моряків ушкоджено м’які тканини й кістки, однак їх можуть виписати вже за кілька днів. Про це заявила вчора «уповноважений з прав людини в Криму» Людмила Лубіна біля будівлі Київського райсуду в Сімферополі, де нашим морякам мали обирати запобіжний захід, повідомляє «Укрінформ», посилаючись на журналістський пост у Фейсбуці Антона Наумлюка. Лубіна сказала, що прибула до будівлі Київського райсуду в Сімферополі, «щоб поспілкуватися з українськими моряками, дізнатися, у якому вони стані, можливо, їм щось потрібно». І за її словами, на цьому засіданні оберуть запобіжний захід для всіх затриманих українців.
P.S. Коли верстався номер, стали відомі результати цього судилища. Київський районний «суд» окупованого Сімферополя на 60 днів заарештував кількох українських моряків, зокрема до 25 січня 2019-го члена екіпажа буксира «Яни Капу» Віктора Варемеза. Аналогічний запобіжний захід окупаційна Феміда обрала й для Сергія Цибізова. Як написав у Фейсбуці журналіст Антон Наумлюк, Цибізов «провину не визнав», а заявив, що виконував накази вищого начальства. Він сказав адвокату, що його не катували, однак «тиснули психологічно для давання необхідних показань».
Також «суд» заарештував на два місяці старшого матроса катера «Нікополь» Андрія Оприска.

Ольга ВАУЛІНА.