В умовах воєнного стану жодних обмежень у виплатах соціальних допомог і пенсій не буде. Усі держустанови, відповідальні за впровадження соціальної політики, працюватимуть у штатному режимі, йдеться в заяві Мінсоцполітики України.
У МОЗі також запевняють, що українці одержуватимуть медичну допомогу без змін. Як написала у Фейсбуці в. о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун, очолюване нею відомство разом з МОУ видали наказ, щоб усі захисники українських кордонів і національної безпеки за необхідності могли вчасно одержати необхідну медичну допомогу: «Він гарантує своєчасне лікування захисників, у тому числі в умовах воєнного стану».
«У кожній області створено перелік закладів охорони здоров’я, які за необхідності готові надати спеціалізовану й високоспеціалізовану медичну допомогу захисникам. Це міські, районні, обласні лікарні, госпіталі, диспансери, а також інститути різного профілю НАМНУ», — повідомляє Супрун. Ознайомитися зі списком медичних закладів у кожній області можна на сайті МОЗу України https://goo.gl/Zwsqtm.
Учора міністр інфраструктури України Володимир Омелян на розширеній нараді з керівниками підприємств, установ і організацій, що перебувають у сфері його управління, поінформував, що у зв’язку із уведенням воєнного стану в 10 областях запроваджує додаткові заходи із забезпечення охорони й оборони об’єктів інфраструктури.
«Я даю окреме доручення посилити охорону й оборону вокзалів, залізничних станцій, аеропортів, портів та інших об’єктів інфраструктури. Також ми запроваджуємо особливий режим роботи залізничного транспорту. Він передбачає забезпечення пропускної спроможності залізничної мережі й відповідного рухомого складу для потреб оборони в основних напрямках, визначених Генеральним штабом Збройних Сил України. Також пріоритетність при призначенні поїздів визначатиметься необхідністю здійснення перевезень в умовах воєнного періоду, за рішеннями військового командування», — заявив Омелян.
Також він сказав, що планується за швейцарським зразком запровадити активну участь співробітників сфери транспорту в територіальній обороні. «У кожного напоготові має бути «тривожний рюкзак» із триденним запасом усього необхідного й чітке розуміння його дій у разі атаки ворога», — попередив Омелян.
Підприємства «Укроборонпрому», розташовані у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Донецькій, Запорізькій та Херсонській областях, працюватимуть в особливому режимі, який передбачає можливу зміну графіку їх роботи, виробничої діяльності й виконання завдань, пов’язаних з функціонуванням державної системи цивільного захисту.
З огляду на особливий режим роботи цих підприємств «Укроборонпрому» порядок доступу представників ЗМІ на їх територію може змінитися. Про це інформує прес-служба ДК «Укроборонпром». Концерн, як і Міністерство оборони України, закликає громадян не поширювати у будь-який спосіб інформацію про переміщення військової техніки й озброєння.
Учора під час зустрічі з послом США в Україні Марі Йованович і новим стратегічним радником від США Кітом Дейтоном міністр оборони України Степан Полторак наголосив: «Введення воєнного стану необхідне як превентивний захід у разі проведення Росією повномасштабної сухопутної військової операції проти України. Ми повинні перевірити готовність реагувати на будь-який розвиток подій. Водночас, згідно із заявою Президента України у Верховній Раді, не буде обмежено права й свободи громадян і не обмежуватимуть роботу ЗМІ», — зазначив міністр.
За словами очільника українського оборонного відомства, нині вживають низку заходів, спрямованих на підвищення рівня готовності ЗС України до відбиття зовнішньої агресії, включно із забезпеченням підготовки всіх міністерств і відомств України до можливого розвитку подій. Крім того, вивчається питання створення об’єднаного центру для координації дій Міноборони й Генштабу. Цей підрозділ, крім іншого, інформуватиме органи виконавчої влади й інші відомства щодо всебічного забезпечення ЗСУ, йдеться в інформації прес-служби МОУ.